Анди Мъри спечели титлата на "Мастърс" турнира в Рим, след като победи с 6:3, 6:3 във финала световния №1 Новак Джокович навръх 29-ия си рожден ден.

Шотландецът триумфира в италианската столица за пръв път, докато сърбинът пропусна да грабне 30-ата си "Мастърс" титла.

Миналата седмица двамата съперници се срещнаха на финала на друг "Мастърс" - в Мадрид, където Джокович надигра третия в световната ранглиста с 6:2, 3:6, 6:3.

Джокович стигна до сблъсъка за титлата след два последователни изключително тежки мача срещу Рафаел Надал и Кей Нишикори, които имаха обща продължителност от пет часа и половина. Мъри пък имаше изключително лек полуфинал срещу Лука Пуи, който завърши за по-малко от час.

Умората си пролича в играта на сърбина и още при първия си сервис гейм той трябваше да отразява три възможности за пробив. В четвъртия гейм обаче световният №1 все пак се пропука и допусна пробив, който Мъри затвърди и поведе с 4:1. До края на сета той не срещна сериозна съпротива и затвори частта с 6:3.

При 1:1 във втория сет Джокович стигна до първата си възможност за пробив, но не успя да я реализира. Той можеше да спечели подаването на Мъри и при 2:2, но шотландецът отрази два брейкбола. Веднага след това сърбинът бе пробит, а съперникът му методично поддържаше преднината си. Той успя да пробие още веднъж в деветия гейм, с което сложи край на мача.

dnevnik.bg