Волейболистите на "Левски Боол" заявиха участие в евротурнирите. Сините ще се впуснат в третата по сила континентална надпревара Чалъндж къп, обяви сайтът на федерацията (БФВ).

Това е общо петият български отбор, подал документи за евротурнирите. За първи път от доста години страната ще има толкова участници, след като през последните сезони клубовете масово отказваха заради финансовите си проблеми.

"Левски Боол" остана извън плейофите в Суперлигата и дори игра мач за оставане в елита. Въпреки това сините ще играят в Европа, след като по-предно класираните клубове се отказаха.

Селекционерът Пламен Константинов реагира много остро срещу политиката на отборите, които няма да играят международни мачове. Сред тях са шампионът от предните четири сезона "Марек", носителят на Купата на България "Нефтохимик" и финалистът в първенството "Монтана".

Константинов заговори за "селски манталитет" и изрази мнение, че при подобно поведение трябва да се спира финансирането на клубовете от министерството на спорта.

"Затова сме на последните места по клубен рейтинг. И няма как, тогава да си закриват отборите. Ние няма да се занимаваме само със селски волейбол. На село всичко да е окей и няма да играем в Европа. Това за мен е селски манталитет и който го проявява, мен не ме интересува. По-добре да не съществуват, отколкото да се заблуждаваме", каза Константинов.

"Или ще правим нещо сериозно, или не го правим, защото това са инвестиции в тези момчета и на тях им трябват такива сериозни мачове в Европа. Това са несериозни работи", добави селекционерът.

Европейската конфедерация (CEV) е направила жест и е позволила българските клубове да попълнят квотите си след изтичането на срока, обявиха от БФВ.

Волейболният ЦСКА също се завръща в Европа. Червените гледат на участието си във втория по сила турнир CEV Cup като на възможност за израстване на отбора и привличане на спонсори.

Българските участници в евротурнирите
Мъже
"Добруджа" - Шампионска лига
ЦСКА - CEV Cup
"Левски боол" - Чалъндж къп
Жени
"Марица" - Шампионска лига
"Левски" -Чалъндж къп

dnevnik.bg