Международният олимпийски комитет обяви, че 31 спортисти може да бъдат спрени от участие на игрите в Рио след повторно тестване на 454 допинг проби от олимпиадата в Пекин през 2008 г.

Спортистите, чиито имена засега не се съобщават, са от 12 държави и в шест спорта. МОК очаква резултатите от още 250 проби от игрите в Лондон през 2012 г.

Олимпийският комитет също така отговори на обвиненията в "Ню Йорк таймс", че Русия е била изградила съвършена система за прикриване на допинг употреба по време на зимните игри в Сочи през 2014 г.

Според вестника "поне 15 медалисти са участвали в управлявана на държавно ниво допинг програма, която е била изградена, за да се гарантира доминацията на игрите".

"Бързи и решителни действия ще последват обвиненията срещу антидопинговата лаборатория в Сочи. На среща във вторник изпълнителното бюро на МОК помоли WADA да инициира пълно разследване на обвиненията, че тестването в лабораторията в Сочи е било компрометирано", се казва в становище на МОК.

Като начало МОК ще изисква от антидопинговата лаборатория в Лозана да тества повторно пробите от Сочи, които се пазят десет години.

dnevnik.bg