Италианският дебютант Джулио Чиконе спечели десетия етап от "Джиро д'Италия", който ще бъде запомнен и с оттеглянето на лидера на "Скай" и един от фаворитите за крайната победа Микел Ланда.

Испанецът започна деня с 1:18 минути изоставане от носителя на розовата фланелка Джанлука Брамбиля и с надеждите да атакува в предстоящите планински етапи. Но Ланда остана в дъното на основната група на първото изкачване и след това се оттегли.

В ден с много събития Брамбиля загуби първото място в генералното класиране за сметка на съотборника си в "Етикс-Куикстеп" Боб Юнгелс.

21-годишният Чиконе се откъсна на стръмното спускане от План де Халко и остана стабилен в последното изкачване, за да запише победа още при първото си участие в обиколката. Той завърши солово в Сестола след 219 км от Кампи Бизенцио.

В същото време Юнгелс поведе с 26 секунди аванс пред Андрей Амадор от "Мовистар", а Алехандро Валверде и Винченцо Нибали го следват съответно на 50 и 52 секунди.

Очакваше се Ланда, който завърши трети миналата година, да атакува в следващите две седмици. Той обаче се оправда от заболяване в почивния ден в понеделник. Докторът на отбора обяви, че вероятно става въпрос за вирусен гастроентерит.

Мениджърът на "Скай" Дейв Блейлсфорд заяви, че стратегията на отбора се е градила върху Ланда и оттеглянето му е голям удар.

"Микел беше болен през нощта. Говорихме тази сутрин и стартирахме с надеждата да може да изкара етапа до края", добави Брейлсфорд.

"Очевидно е, че болестта му се е отразила лошо. Той няма как да продължи. Разочаровани сме за Микел, който караше добре и очакваше планинските етапи", добави той.

dnevnik.bg