Когато "Ливърпул" се изправи срещу "Севиля" във финала на турнира Лига Европа тази вечер, това ще бъде сблъсък между отбор, който иска да докаже своя възход под ръководството на новия си треньор и тим, който много добре знае как се печели този турнир.

Мениджърът на "мърсисайдци" Юрген Клоп смята, че е изпълнил обещанието си да накара неверниците да повярват във възможностите на отбора. На първата си пресконференция през октомври германецът заяви, че вярва в качествата на наследените играчи. И че ще промени мнението за тях.

В навечерието на първия европейски финал за "Ливърпул" от девет години, Клоп смята, че е изпълнил целта.
"Дойдох тук, защото наистина бях убеден в качествата на тези футболисти и на този отбор, въпреки съмненията на хората. Да видя как стигаме този финал е наистина приятно изживяване", заяви той в навечерието на срещата в Базел.

"Когато дойдох тук имаше много съмнение за тези играчи и сега съм наистина щастлив, че те могат да покажат колко са силни. Имаме прекрасната възможност да направим последната крачка и да постигнем нещо", каза той.

С евентуален успех Клоп може да си спечели вечно място в сърцата на феновете, тъй като това ще бъде първият трофей в Европа от знаменития финал в Шампионската лига през 2005 г. Германецът вече напомни за онзи двубой с обрата срещу "Борусия" (Дортмунд) на четвъртфиналите.

Настоящият носител на трофея "Севиля" обаче е друга работа. Клоп ще се изправи срещу Унай Емери, чийто състав спечели последните две издания на турнира и държи рекорда от четири купи на УЕФА и Лига Европа. И четирите бяха спечелени в последното десетилетие.

"Ливърпул" е страхотен съперник с огромна история, те също показват добра форма в турнира", заяви Емери в навечерието на финала на стадион "Санкт Якоб".

"Фактът, че играем трети пореден финал казва колко постоянни сме в този турнир и колко много сме работили в желанието си да спечелим Лига Европа. Трябва да оценяваме тези специални моменти. Като професионалисти те ни помагат да се развиваме и да растем", каза 44-годишният наставник.

Неговият състав имаше малко по-лесен път към финала, като отстрани "Шахтьор" (Донецк) на полуфинала, а преди това се справи с дузпи с "Атлетик" (Билбао). Но пък в първенството на испания андалусийци завършиха седми без да спечелят гостуване.

В този смисъл и за двата отбора двубоят ще бъде много важен, тъй като дава право на участие в Шампионската лига. Според букмейкърите "Ливърпул" е фаворит, като Sportingbet дава леко предимство с коефициент 2.4 срещу 3.2 за успех на испанците.

"Ще има много предизвикателства на терена. Със сигурност ще има много борба. Но няма как да се спечели европейска купа с малко игра на футбол. Трябва да покажеш, че си готов за големите моменти", каза Клоп.

dnevnik.bg