Руската тенисистка Мария Шарапова ще се яви днес на изслушване в Лондон по казуса с положителната ѝ допинг проба. Петкратната шампионка в турнири от Големия шлем се надява да избегне голямо наказание.

Шарапова сама обяви, че е дала положителна проба за употребата на мелдоний по време на Australian Open през януари. Веществото е в забранения списък от 1 януари тази година, но рускинята твърди, че не е знаела за това.

Международната федерация по тенис (ITF) може да я накаже за четири години. Според експерти обаче е най-вероятно правата на рускинята да бъдат спрени за шест или 12 месеца, пише Би Би Си.

Темата с мелдония тръгна именно от случая на Шарапова, но впоследствие се разшири значително заради положителните проби на много спортисти основно от Източна Европа.

Руската тенисистка призна, че е взимала лекарството милдронат (търговското наименование на веществото) в продължение на много години. Тя обясни, че това е било решение на семейния ѝ лекар заради здравословни проблеми.

Бумът на положителни проби и натискът принуди Световната антидопингова агенция (WADA) да признае, че не са направени достатъчни изследвания, за да се разбере колко време веществото оставя следи в организма. Така бяха оправдани спортисти - включително и българката Габриела Петрова, с условието количеството на веществото да е под 1 микрограм, а пробата да е взета преди 1 март 2016 г.

При Шарапова случаят е различен, като тя призна, че е взимала препарата и след влизането в сила на забраната му. Количеството на веществото в пробата ѝ е над приемливата норма.

От WADA са вкарали мелдония в списъка, след като установили, че препаратът помага за по-бързото възстановяване и за подобряването на издръжливостта на спортистите.

dnevnik.bg