Христо Стоичков обяви, че от самото начало е искал мачът по случай 50-годишнината му да е в България. Бившият нападател каза, че е готов за шоуто и се надява да покаже какво може.

"Това е за всички българи. Не съм забравил, че съм тръгнал от тук и за това съм избрал тази дата, да бъде празник за всички любители на футбола в България", каза Стоичков.

"Аз винаги съм готов - колкото сърцето и мускулите ще издържат. Но когато си по-умен, знаеш как да се движиш. Щастлив съм, че отново ще бъда на терена с тези футболисти и ще дадем всичко, което можем, за да покажем, че това не е за нас, а за зрителите", заяви той.

Стоичков е поканил за треньори на своя отбор Огнян Атанасов (първият му треньор в "Марица"), Димитър Пенев и Христо Бонев. Начело на другия състав ще са Брад Брадли и Хосе Мари Бакеро.

Бившият нападател на ЦСКА и "Барселона" удаде дължимото и на легендата Йохан Кройф, който почина на 24 март.

"За мен беше щастие и удоволствие да играя в "Барса" толкова млад, под ръководството на Йохан и всички, които бяха в съблекалнята. Той успя да извлече най-доброто от моите качества и това, което постигнах като футболист, е благодарение на него и моите съотборници. Едва ли титлите, които спечелихме, щяха да се спечелят по този начин, ако не беше той. За мен той остава човекът, който най-много ми помогна след излизането ми от България."

Сред участниците в пресконференцията в навечерието на мача бяха Бакеро и Иван Саморано. Бакеро каза, че макар Стоичков да е предизвиквал разнопосочни мнения е 100% българин.

"България и българският футбол трябва да бъдат много, много горди, че има един човек, с когото да се гордеят и той е една емблема за футбола не само в България, но и в целия свят. Знам, че в България има много спорове около него, но мога да ви уверя, че той е българин на 100%. Ние всички дойдохме да сме рамо до рамо с това магаре (каза думата "магаре" на български), защото е едно специално магаре."

"Преди да отида в Барселона никога не бях игра с чужденци. Когато срещнах Христо, преди да си легна си мислех "Какво правя с този българин тук в леглото?". Не говори, винаги е сърдит, яде само пържени картофи и си казах "Къде отиваме с този", добави Бакеро.

Чилиецът Саморано заяви, че е имал същите мисли, когато се озовал в една стая със Стоичков на приятелски мач в Германия. "В "Реал" (Мадрид) не разбираха как мога да съм приятел със Стоичков", заяви бившият футболист на белите.

Дневник