Българският национален отбор по волейбол спечели силния приятелски турнир "Хуберт Вагнер". В Полша воденият от Пламен Константинов състав постигна третата си победа от три мача и взе купата.

Българите се наложиха с 3:0 (25:10, 25:22, 25:23) срещу Белгия. Преди това отборът спечели с по 3:2 срещу домакина Полша, който е в подготовка за участието си в олимпийския квалификационен турнир в Япония, и срещу Сърбия.

Заради липсата на големи първенства през годината Константинов предприе подмладяване на отбора. Най-съществената разлика в титулярния състав е смяната на разпределителя, като на поста игра Георги Сеганов.

Срещу белгийците селекционерът направи промяна при посрещачите и вместо Тодор Скримов пусна Методи Ананиев.

Българите започнаха много силно мача и благодарение на добрата блокада и силния сервис на Цветан Соколов, дадоха само десет точки на съперника в първия гейм.

Във втория националите поведоха с 8:4, но белгийцитеда изравнят за 10:10. След това частта беше оспорвана, но в края ѝ България стигна до 25:22. Третият гейм също беше равностоен, а съперникът имаше преднина при 20:19. Тогава Константинов пусна Трифон Лапков на начален удар и с негова помощ България обърна за 22:20. Това се оказа решаващо за спечелването на мача.

Това лято България ще участва в Световната лига и в Европейската лига.

Дневник