Испанската футболна лига ще налага глоби на клубове, на чиито стадиони се виждат празни седалки по време на телевизионното излъчване на мачовете им

Това съобщи президентът на организацията Хавиер Тебас. Санкциите важат само за клубове от елитната Примера дивисион.

Според Тебас, стадионите не трябва да имат празни седалки на специфични места, които камерите улавят често по време на срещите. Той обясни, че по този начин ще мотивира клубовете да намерят начин да пълнят стадионите. Тези, които не могат да го направят, трябва да продават първо билетите за "телевизионните места".

В момента Примера се опитва да достигне нивото на английската Премиър лийг не само спортно-технически, но и финансово. Испанското първенство договори продажбата на вътрешните телевизионни права за следващите три сезона. За този период клубовете от испанския елит ще си разделят най-малко 2.65 милиарда евро. Сумата ще се увеличи до близо три милиарда, когато бъдат договорени последните пакети.

До това се стигна, след като лигата реши местните клубове да спрат да продават индивидуално телевизионните си права. Това позволяваше на "Реал" и "Барселона" да прибират над 50% от общата сума, а сега разпределението е по-равномерно.

От футболната лига обявиха, че ще въведат и финансов рейтинг за всички професионални клубове, който ще позволи на банките и големите инвеститори да подхождат с по-голямо доверие в преговорите за сътрудничество.

Дневник