"Манчестър юнайтед" спечели Купата на Англия за 12-и път. Воденият от Луис ван Гаал отбор победи с 2:1 "Кристъл палас" след продължения.

Символичните домакини поведоха в 78-ата минута с гола на резервата Джейсън Пънчън. Секунди по-късно Хуан Мата изравни, а в продълженията друга резерва - Джеси Лингард вкара решителния втори гол за победителите, които от 105-ата минута играха с човек по-малко заради изгонването на Крис Смолинг.

Това е първа купа за "Манчестър юнайтед" след края на ерата "Алекс Фъргюсън". Силно критикуваният Ван Гаал спечели първото си отличие в английския футбол, а отборът му се изравни с рекордьора по спечелени купи "Арсенал".

"Манчестър юнайтед" беше по-активният отбор през първото полувреме. За разлика от повечето от мачовете във Висшата лига през сезона, сега съставът игра атакуващо и създаде доста добри възможности.

Деен беше Маркъс Рашфорд, който участва в изграждането на хубави атаки. Хуан Мата, Маруан Фелайни и Антони Марсиал имаха шансове да вкарат, но не успяха.

В началото на втората част Фелайни нямаше късмет, като улучи гредата. В 62-ата минута след подаване от дясно Марсиал стреля с глава и насочи топката добре, но и в този случай гредата помогна на "Кристъл палас".

Ван Гаал беше принуден да направи две смени заради проблеми на Маркос Рохо и Рашфорд.

"Кристъл палас" поведе в 78-ата минута с красив гол на Джейсън Пънчън. След ъглов удар Фейални изчисти с глава, но топката попадна в Уард, който я прати вляво в наказателното поле. С мощен изстрел от малък ъгъл Пънчиън даде преднина на отбора си.

"Манчестър юнайтед" отговори почти мигновено. Уейн Рууни пое отговорността и със забележителен пробив премина напред през няколко играчи на съперника, за да центрира. В наказателното поле Фелайни овладя на гърди, а след него Мата стреля от ляво и изравни.

През първата част от продълженията двата отбора бяха внимателни. В 105-ата минута Крис Смолинг получи втори жълт картон и беше изгонен. "Кристъл палас" можеше да се възползва в 107-ата, когато Дуейт Гейл беше изведен в наказателното поле и стреля, но Давид де Хеа спаси.

Секунди след това Майкъл Карик пропусна добра възможност. "Манчестър юнайтед" поведе с 2:1 в 110-ата минута, когато след опит за изчистване топката попадна в Джеси Лингард, който с отлично насочен удар от воле вкара.

Дневник