Гриша Ганчев опитва да върне ЦСКА в професионалния футбол със създаването на ново дружество. "Чавдар" (Етрополе) е преструктуриран в ПФК ЦСКА 1948 АД и се очаква вписване в търговския регистър, съобщава "24 часа".

В новото дружество с по 38% от акциите са Ганчев и Юлиан Инджов. Христо Стоичков ще държи 20%, а останалите акции ще са в ръцете на хора, свързани с "Чавдар".

Събранието се е провело в дните след пристигането на бившия футболист на ЦСКА и националния отбор в България по случай шоуто за юбилея му.

В съвета на директорите са Ганчев, Инджов, Милко Георгиев, който в момента представлява ръководството на изпадналото в процедура по несъстоятелност ПФК ЦСКА АД, Искра Григорова и Емил Димитров.

Очаква се в следващите дни дружеството да придобие "Литекс". Целта е след сложните юридически похвати да се изпълнят всички изисквания, за да може накрая ПФК ЦСКА 1948 АД да влезе в професионалния футбол. Преди седмица Ганчев заяви, че от новия сезон ЦСКА се завръща в елита по "законен и нормален начин".

Думите му дойдоха след среща при министър-председателя Бойко Борисов, на която е присъствал и президентът на БФС Борислав Михайлов. В часовете преди шоуто на Стоичков са подадени документи за получаването на лиценз.

Според двама независими един от друг източници на "Дневник" Ганчев и екипът му прибягват до вече прилагани практики както в българския, така и в европейския футбол, за да получат зелена светлина за проекта. Възможно е да бъдат замесени и други клубове.

Информацията на "Дневник" гласи, че Ганчев е поел ангажимент за задълженията на ПФК ЦСКА АД към НАП. Най-вероятно те ще бъдат приспаднати от инвестиция в модернизацията на "Българска армия" и базата на Панчарево.

До момента БФС не потвърждава за решение по казуса "ЦСКА". От футболния съюз липсва каквато и да е информация по темата. За последно ръководителите на футбола в България казаха, че единственият начин ЦСКА да се върне в професионалния футбол е чрез покриване на изискванията за лиценз от ПФК ЦСКА АД.

Дневник