"Барселона" постигна шампионски дубъл в Испания, като към титлата си добави и Купата на краля. Каталунците спечелиха отличието след победа с 2:0 срещу "Севиля" след продължения.

Финалът на "Висенте Калдерон" в Мадрид предложи много предизвикателства за шампионите и те се справиха. Първото беше директният червен картон на Хавиер Масчерано в 36-ата минута. След това Луис Енрике и футболистите му трябваше да приемат и контузията на Луис Суарес в 57-ата минута, която наложи принудителната му смяна.

"Барселона" устоя в трудното положение и дочака да се получи обрат. Обстоятелствата се насочиха срещу "Севиля". Най-напред андалусийците нямаха късмет, като след удар на Банега топката срещна гредата. В последните секунди на редовното време аржентинецът беше изгонен с червен картон заради нарушение срещу Неймар.

Продълженията също бяха в повече за "Севиля", който преди четири дни победи с 3:1 "Ливърпул" във финала в Лига Европа. "Барселона" улови открилата се възможност и с головете на Жорди Алба и Неймар стигна до триумфа. В края червен картон получи и Карико от андалусийците.

За каталунците това е втора поредна спечелена купа и общо 28-а в историята на клуба, което е рекорд.

Срещата започна с добра възможност и силен удар на Суарес, но топката мина встрани от вратата. "Севиля" показа добро настроение и игра добре. Шампионът в Лига Европа за последните три години атакуваше, дори когато "Барселона" още беше с 11 човека и с уругваеца в състава си.

Секунди преди почивката при удар с глава на Жерар Пике топката мина покрай гредата. "Севиля" пое инициативата и през второто полувреме и атакуваше активно. В 51-ата минута Банега стреля, но улучи гредата.

"Барселона" игра задружно и се справяше. Постепенно мачът започна да се изнервя, като често имаше претенции към съдията. В края при груб фаул на Банега той беше изгонен.

Това се оказа ключов момент във финала. От началото на продълженията "Барселона" се превърна в по-дейния отбор и тръгна напред в търсене на победата. В 97-ата минута след отлично извеждащо подаване на Лионел Меси Алба с много добро докосване пусна топката покрай Рико във вратата му.

След гола каталунците заиграха в познатия си стил. Спокойствието им помогна и те създадоха още възможности. В последните секунди Меси подаде и на Неймар, който в наказателното поле стреля и вкара втория гол.

Дневник