"Манчестър юнайтед" се раздели с мениджъра Луис ван Гаал една година преди изтичането на договора му, според медиите на Острова. Официалното съобщение предстои.

Очакваната от дълго време развръзка се случи в понеделник сутринта - първият работен ден след края на сезона в Англия. "Червените дяволи" спечелиха ФА къп в събота, с което футболният живот на елитните отбори завърши.

Холандецът пристигна на тренировъчната база на "Юнайтед" по-рано от обичайното.

След 45 минути се появи и адвокатът на Асоциацията на мениджърите Пол Гилрой, който действа като медиатор и при уволнението на Дейвид Мойс от "Манчестър юнайтед" през 2014 г.

Първоначално Гилрой не беше допуснат до базата, но се върна след 15 минути и влезе, като отказа изявления, съобщи Би Би Си. Според неговата интернет страница той съветва редица треньори, сред които Рой Ходжсън, Мартин О'Нийл, сър Алекс Фъргюсън, Хари Реднап и други.

Chambers & Partners, която оценява най-добрите адвокати, описва Гилрой като "забележителен специалист по трудови дела", който е "известен с направените фантастични сделки за мениджърите".

Очаква се Ван Гаал да получи обезщетение от 5 милиона паунда, плюс 400 хиляди паунда премия за спечелването на ФА къп.

Според информацията на английските медии заедно с Ван Гаал си тръгват анализаторът на представянето Макс Рекерс, треньорът на вратарите Франс Хук и помощник треньорът Алберт Стаувенберг. Райън Гигс остава в щаба на следващия мениджър.

Ван Гаал пое отбора преди две години с договори за три сезона, но плаща цената на неучастието в Шампионската лига през следващия сезон. Отборът завърши на пето място, а освен това футболът му не задоволява желанието на милионите привърженици по света.

В последните дни медиите във Великобритания усилено твърдят, че новият мениджър на "червените дяволи" ще е Жозе Моуриньо. Борсите също реагираха на възможната смяна на върха в един от най-популярните футболни клубове в света.

Дневник