Григор Димитров продължи с черната серия от мачове и напусна "Ролан Гарос" още в първия кръг след загуба от Виктор Троицки с 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 3:6.

Въпреки че игра значително по-добре и по-спокойно от последните си изяви, най-добрият български тенисист все още няма победа след злополучния финал на турнира в Истанбул.

Той дори имаше добри шансове да спечели двубоя срещу сърбина, но ги пропиля в четвъртия сет. Тогава от пробив аванс и 4:2 допусна три поредни загубени гейма, обрат в частта и изравняването на сетовете.

Загубата му след 3.45 часа игра бележи традиционното за него представяне в Париж, където най-добрият му резултат е класиране за трети кръг през 2013 г.

Димитров и Троицки изиграха много равностоен мач, в който до петия сет българинът имаше инициативата. Той проби три пъти в първия сет, два пъти в третия сет и беше близо до спечелването на четвъртия и мача. Но както често му се случва, когато изпусне питомното, губи и мача.

Българинът показа, че е променил много в поведението си в сравнение с последните участия още в самото начало на двубоя. Той играеше уверено и хладнокръвно, като в същото време концентрацията беше на много високо ниво.

Намиращият се на 36-о в света Димитров поведе с 3:0 в първия сет и дори можеше да спечели много завързания четвърти гейм, който имаше точки за пробив, а Троицки трябваше дълго време да защитава сервирането си. Като резултат сърбинът върна пробива в следващия гейм.

Това не се отрази на самочувствието на Димитров, който проби отново веднага след това с убедителна игра, а и осмия гейм, за да затвори сета.

Във втория сет нещата се обърнаха, а ранният пробив на 22-ия в ранглистата Троицки предопредели съдбата на частта. Българинът през цялото време изоставаше и за целия сет имаше само една възможност за пробив. Логичният завършек дойде след още един изгубен сервис гейм за 3:6.

В третата част Димитров отново имаше психологическото предимство, след като откри с пробив. Той обаче започна да страда от множеството си двойни грешки, които само за тази част бяха пет. Иначе преди това беше направил още четири.

Като повратен можеше да се окаже осмият гейм, при който от 40:0 Димитров допусна пробив, след като само в този гейм направи две двойни грешки. Въпреки че резултатът беше изравнен, българинът показа характер в ключов момент - проби за 6:5, а след това затвърди пробива си с убедителна игра на начален удар.

Към този момент двамата играчи имаха относително равни показатели, но хасковлията беше направил двойно повече печеливши удари.

Четвъртият сет беше на път да се превърне в копие на третия. Отново ранен пробив в първия гейм и отново водеща позиция за Димитров до 4:2. И отново Троицки върна пробива за 4:4. Историята при 5:5 обаче не се повтори, а когато Димитров трябваше да изравни за 6:6, той допусна втори пробив.

Обратът в мача настъпи в петия сет, в който сърбинът доминираше в резултата от самото начало, след като проби за 2:0. Оттам нататък за българина стана много трудно да се върне. Той не стигна до нито една точка за пробив и логично отстъпи срещу значително подобрената игра на Троицки в резултат на по-високото му самочувствие.

В крайна сметка Димитров завърши с 50 печеливши удара срещу 30 на противника му, но и с 85:75 непредизвикани грешки. Българинът приключи мача с десет двойни грешки, които бяха доста ограничени в последните два сета.

Сега за Димитров предстои сезонът на трева, където обичайно се чувства добре.

Дневник