Заместник генералният секретар на ФИФА е уволнен, след като е било установено участието му в схема за тайно изплащане на бонуси години наред.

Организацията съобщи, че Маркус Катнер е освободен, като решението влиза в сила незабавно. Катнер изпълняваше функциите на временен генерален секретар след отстраняването на титуляра на поста Жером Валке.

В становище на ФИФА се казва, че вътрешно разследване е открило нарушение на отговорностите във връзка с неговите задължения.

Източници близки до разследването твърдят, че милиони долари са били плащани по нерегламентирана схема за бонуси от 2008 до 2014 г. Само малка група от служители са знаели за схемата.

Според същите източници бившият президент на ФИФА Сеп Блатер и Валке са знаели за плащанията.

Схемата е била разкрита миналата седмица след разследване на американската адвокатска кантора Quinn Emmanuel в рамките на вътрешен одит на всички документи.

Катнер е поредният високопоставен служител на ФИФА, който е отстранен или наказан заради нередности при изпълнението на служебните задължения.

Той се присъединява към ФИФА като финансов директор през 2003 г. и става заместник генерален секретар през 2007 г. Същата година Валке става генерален секретар.

Дневник