Аматьорският на книга ЦСКА, който измина най-дългият път в турнира от областните квалификации, триумфира с купата на България пред екзалтираната публика на стадион "Васил Левски".

"Армейците" спечелиха с 1:0 финала срещу "Монтана" и за 20-и път в своята история взеха трофея.

Станислав Маламов реализира още в 12-ата минута след перфектно изпълнение на корнер. Ангел Грънчов отклони на първата греда, а Маламов засече на втората с глава.

Последваха силни минути за "армейците", които се понесоха на крилете на вдъхновението заради гола и мощната подкрепа на над 35 хиляди зрители на националния стадион.

Само две минути след гола Момчил Цветанов пропусна да удвои резултата след центриране отдясно, но изпрати топката в аут. След шест минути отново той не успя да завърши добре нова атака на ЦСКА. В 28-ата минута се получи разбъркване след изпълнение на корнер пред вратата на "Монтана", но отново не се стигна до точен удар, защото Борис Галчев изпрати топката извън целта.

В 38-ата минута отново след статично положение - свободен удар отдясно Йордан Йорданов стреля опасно с глава покрай гредата на Ивайло Василев. Минута по-късно след изпълнение на корнер топката беше насочен към намиращия се на далечния край на наказателното поле Момчил Цветанов, който опита удар от воле, но топката мина много високо над вратата.

Борис Галчев получи топката на границата на наказателното поле в 43-ата минута и веднага се обърна, но ударът му с левия крак мина на около метър от гредата.

Най-добрата възможност за "Монтана" дойде в последните секунди на редовното време на първата част, когато Иван Минчев получи шанс да шутира от свободен удар. Минчев стреля на сантиметри от лявата греда на червените и малко не му достигна, за да изравни.

В началото на второто полувреме Йордан Йорданов изпълни хубаво свободен удар, но топката не застраши вратата на Василев.

ЦСКА беше много близо до втория си гол в мача в 57-ата минута, когато след изпълнение на тъч отляво топката стигна до Момчил Цветанов. Той напредна и центрира чудесно на Маламов, който стреля веднага, но уцели гредата.

Отново Маламов пропусна страхотна възможност в 71-ата минута и отново статичните положения се оказаха силно оръжие за червените. След изпълнение на корнер топката стигна до непокрития Маламов на задната греда, но ударът му беше лек и в центъра на вратата, а това даде шанс на Василев да избие.

След този пропуск дойдоха силни минути за "Монтана". Символичните домакини създадоха няколко опасни атаки - чрез Христофор Хубчев по крилото и по въздуха. А в 75-ата минута дори топката навести вратата на Анатоли Господинов след изпълнение на корнер, но авторът на гола Станислав Генчев беше в засада.

Минута след това и нервите на на треньора на "Монтана" Емил Велев не издържаха и заради неговите призиви носилката да влезе на терена да изнесе Борис Галчев, беше изгонен от главния съдия Станислав Тодоров.

ЦСКА пропусна поредната си добра възможност да вкара гола на успокоението в 86-ата минута, когато Кирил Динчев напредна отдясно след чудесен авантаж на съдията. Центрирането му не беше съвсем прецизно, но все пак Галчев успя да изстреля силен шут. Топката попадна право в ръцете на Василев.

Само секунди по-късно Кикарин извърши опасен фаул на десетина метра пред наказателното поле, но ударът на Минчев беше далеч по-неточен от опита му през първото полувреме.

В последните минути "Монтана" се хвърли на отчаян щурм в опит да изравни резултата и да прати мача в продължения, но ЦСКА с всички сили се отбраняваше и все пак успя да задържи преднината си. Но напрежението си каза думата и в 95-ата минута Анатоли Господинов предпочете да не лови топката и я изпрати в корнер. След него не последва нищо, защото дойде последният съдийски сигнал.

Дневник