Руските спортисти са на път да загубят десет олимпийски медала след повторния анализ на допинг пробите от Пекин. В това число влизат девет отличия от игрите в китайската столица през 2008 г. и поне една титла от Лондон 2012.

Международният олимпийски комитет (MOK) обяви миналата седмица, че е направен повторен тест на 454 проби с помощта на новите технологии на Световната антидопингова агенция (WADA). Пробите на 31 състезатели от 12 държави са положителни, а с най-много хванати с допинг спортисти е Русия - 14.

Руската държавна телевизия и агенция ТАСС публикуваха имената на уличените в употреба на забранени стимуланти руснаци. Както стана ясно вчера, сред тях е Анна Чичерова, която спечели бронзов медал на скок височина в Пекин, а четири години по-късно стана олимпийска шампионка.

Ако и втората проба на Чичерова от Пекин е положителна, тя ще загуби и двете отличия. Според антидопинговите правила на Международната федерация по лека атлетика (IAAF), aко даден атлет бъде уличен в употреба на допинг със задна дата, всичките му резултати след това се анулират, а отличията - отнемат.

Другата олимпийска титла, която Русия може да загуби, е в дамската щафета на 4х100 метра. Taм положителна проба е дала бягалата на последен пост Юлия Чермошанская. Ако се стигне до дисквалификация на руския тим, щафетата на Белгия ще вземе олимпийската титла.

Положителни проби сред руските медалисти са дали още шестима лекоатлети.

Това са състезателките от спечелилата сребърни медали щафета на 4х400 м Анастасия Капачинская и Татяна Фирова, бронзовият медалист с мъжката щафета на 4х400 м Денис Алексеев, третата в бягането на 3000 м с препятствия Екатерина Волкова, спечелилият бронз в спортното ходене на 50 км Денис Нижнегородов и сребърната медалистка в хвърлянето на копие Мария Абакумова, която три години по-късно стана световна шампионка.

Другите двама руски медалисти с положителни проби са две щангистки - Марина Шайнова, която спечели сребро в категория до 58 кг, и третата при 75-килограмовите Надежда Евстюхина.

Четиримата руснаци, които са хванати с допинг, но се са спечелили отличия, са Александър Погорелов в десетобоя, Инга Абитова в бягането на 10 000 м, Иван Юшков в тласкането на гюле и гребецът Александър Корнилов.

Резултатите от вторите проби от игрите в Пекин се очакват до края на този месец.

Русия завърши на трето място в класирането по медали в Пекин с 23 златни, 21 сребърни и 29 бронзови. В таблицата с лекоатлетическите дисциплини руснаците бяха втори зад САЩ с шест титли и общо 18 отличия. 

Дневник