Шампионът от 2015 г. Стан Вавринка се класира за третия кръг на "Ролан Гарос".

Швейцарският тенисист показа известни колебания срещу борбения японец Таро Даниел, но успя да избегне по-сериозни усложнения и спечели трисетова победа със 7:6 (7), 6:3, 6:4.

Световният номер 4, който в първия кръг оцеля след песетова битка с Лукаш Росол и обрат от 1:2 сета, срещна здрава съпротива и от намиращия се 89 места по-назад в ранглистата Даниел. Японецът беше близо до спечелването на два от трите сета, но не се възползва от шансовете си.

В първата част двамата спасиха по няколко възможности за пробив, за да стигнат до тайбрек. В него японецът поведе с 5:3, а при 6:4 имаше два поредни сетбола. Вавринка обаче се измъкна с две блестящо проведени разигравания и след това спечели тайбрека с 9:7.

Пропуснатите възможности се отразиха на Даниел, който загуби увереността си във втората част. Вавринка се възползва от това, не даде нито една точка за пробив на съперника, а на свой ред проби два пъти от шест възможности.

Даниел изглеждаше неспособен да окаже повече съпротива на миналогодишния шампион, но успя отново да намери верния ритъм в третата част. Японецът реализира ранен пробив, а малко по-късно вече водеше с 4:2. Вавринка обаче се мобилизира и взе четири поредни гейма, за да избегне нежелано влизане в четвърти сет.

В спор за място на осминафиналите швейцарецът ще се изправи срещу представителя на домакините Жереми Шарди, който се наложи над щастливия губещ от квалификациите Адам Павлашек с 6:4, 6:2, 6:4.

Още един от фаворитите в турнира продължи към третия кръг с трисетова победа - Кей Нишикори. Поставеният под номер 5 японец показа стабилна игра и рутинно надигра руснака Андрей Кузнецов с 6:3, 6:3, 6:3.

В следващия кръг той ще има много по-тежък съперник в лицето на опитния испанец Фернандо Вердаско, който разби хърватина Иван Додиг с 6:2, 6:1, 6:3.

Дневник