Фаворитите за титлата Новак Джокович и Рафаел Надал се класираха убедително за третия кръг на "Ролан Гарос".

Лидерът в световната ранглиста надигра белгийския квалификант Стив Дарси със 7:5, 6:3, 6:4, а деветкратният шампион в Париж разби аржентинеца Факундо Багнис с 6:3, 6:0, 6:3 и стана осмият тенисист в историята с 200 спечелени мача в турнирите от Големия шлем.

Джокович срещна неочаквани проблеми срещу заемащия 161-ото място в ранглистата Дарси, въпреки че началото не предвещаваше подобен развой. Сърбинът реализира ранен пробив и набързо поведе с 3:0, но белгиецът изненадващо го върна и изравни при 3:3.

Световният номер 1 все пак успя да измъкне сета, без да му се налага да влиза в тайбрек, след като реализира пробив в 12-ия гейм за 7:5. Преди това обаче той трябваше да се потруди сериозно, за да вземе две от последните си три подаванията.

Втората част отново започна с ранен пробив и аванс от 3:0 за Джокович, който този път показа по-голяма концентрация и не изпусна аванса си. Той не даде на съперника нито една точка за връщане на пробива и поведе с 2:0 сета.

Преследващият първата си титла от "Ролан Гарос" Джокович проби и на старта на третата част. Той поведе с 2:0, но не само не успя да задържи предимството си, а допусна обрат до 2:3.

Световният номер 1 все пак бързо си върна контрола върху корта и спечели четири от следващите пет гейма, за да сложи край на двубоя.

Джокович реализира пет пробива от 12 възможности, а междувременно загуби подаването си два пъти при четири шанса, което се откриха пред Дарси.

Сърбинът направи повече печеливши удари - 29 срещу 23, но и значително повече непредизвикани грешки - 42 срещу 23, откъдето дойдоха и главоболията му в този мач.

В същото време рекордьорът по титли в Париж Рафаел Надал беше безкомпромисен срещу намиращия се на 99-ото място в ранглистата Багнис. Двубоят продължи 1 час и 44 минути, а испанецът реализира осем пробива в 12-те подавания на съперника.

Мачът започна малко неочаквано, след като Багнис проби още в първия гейм и след това поведе с 2:0. Надал обаче нямаше нужда от много време, за да влезе в ритъм.

Бившият номер 1 спечели 14 от следващите 15 гейма, с което спечели първите два сета и поведе с 2:0 в третата част. Багнис прекъсна серията от девет поредни гейма в сметката на испанеца, но малко след това отново загуби подаването си и изостана с 1:5.

Надал си позволи да бъде пробит при първата си възможност да сервира за спечелването на мача и аржентинецът намали до 3:5. Още в следващия гейм обаче всичко приключи с нов пробив за краля на червените кортове.

Надал, който загуби само девет гейма по пътя към третия кръг, спечели своята победа №200 в Големия шлем. Той имаше нужда от едва 230 мача, за да стигне тази граница.

Испанският тенисист се присъедини към елитната компания на Пийт Сампрас (203-38), Новак Джокович (216-34), Рой Емерсън (217-48), Иван Лендъл (222-49), Андре Агаси (224-53), Джими Конърс (233-49) и Роджър Федерер (302-50).

Дневник