Неделчо Колев беше преизбран за председател на Българската федерация по вдигане на тежести.

Той получи 42 гласа от присъствалите на общото събрания 44 клуба и ще оглавява организацията още пет години.

Гласуван беше и новият управителен съвет, в който влизат Колев, генералният секретар на федерация Борислав Гидиков, Димитър Димитров, Владимир Боянов, Георги Михайлов, Кирил Панайотов и Живко Архондев.

"Ще дам всичко от себе си, за да защитавам и занапред по най-добрия начин интересите на нашия спорт", заяви Колев след преизбирането си.

На общото събрание беше предложено създаване на национална лига по вдигане на тежести. Федерацията и членовете й стигнаха до становище, че проектът "трябва да се съгласува с общинските власти и с регламентите на подобни състезания на водещите нации".

Колев отново се оплака от "силно редуцираното държавно финансиране", след като целият национален отбор на България беше хванат с допинг и българските щангисти получиха забрана за участие на олимпийски игри.

Федерацията беше глобена с 500 000 долара. След успешно обжалване пред съда в Лозана тя беше отменена, но след това отново върната от международната федерация и отново обжалвана.

По думите на Колев след срещата със спортния министър Красен Кралев през миналата седмица се е стигнало до "общо становище за наличието на реални основания за по-добро бъдеще".

"Финансирането от министерството е съобразно с представянето предишните години. Според възможностите ще правим максималното да осигурим условия за развитието на този важен и от край време успешен за България спорт", заяви заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, който беше гост на събранието.

Марков призова да бъдат загърбени дрязгите в българските щанги. "Призовавам да започнете отново да работите всички заедно. Треньорите да си сътрудничат и да помагат на старши треньора, както бе в миналото, когато системата работеше много по-успешно."

dnevnik.bg