След като преди две години станаха първите отбори от един град, които достигат до финал на Шампионската лига, "Реал" и "Атлетико" отново ще се изправят един срещу друг в битката за най-ценното отличие в клубния футбол.

През 2014 г. "дюшекчиите" бяха на броени секунди от това да стъпят на европейския трон за пръв път в своята история, но гол на Серхио Рамос в добавеното време прати мача в продължения, където умореният и съкрушен състав на Диего Симеоне инкасира още три попадения и загуби с 1:4.

Тогава воденият от Карло Анчелоти "Реал" беше абсолютен фаворит, но този път ролите изглеждат разменени, след като "Атлетико" впечатли всички и елиминира последователно двата големи претендента за трофея "Барселона" и "Байерн" (Мюнхен).

Белите пък преминаха през турболентен сезон, който започна кошмарно под ръководството на Рафаел Бенитес, но се трансформира с назначението на Зинедин Зидан. Кралският клуб беше на прага на елиминацията след загубата с 0:2 срещу "Волфсбург", но спечели реванша с 3:0, а след това излезе победител в постните битки с "Манчестър сити", за да стигне до рекорден 14-и европейски финал.

В 21.45 часа на стадион "Сан Сиро" английският рефер Марк Клатенбърг ще даде първия съдийски сигнал на двубоя, който ще превърне Мадрид в най-успешния футболен град в Европа. За единадесети път трофеят ще замине за испанската столица, която по ирония ще изпревари именно домакина на сблъсъка Милано, който има десет.

Въпросът е ще успее ли "Атлетико" да вземе реванш за болезнено изпуснатата купа преди две години и да стане третият европейски шампион от Испания, или "Реал" ще прибави единадесети трофей в богатата си колекция и ще поведе с четири пред "Милан" и шест пред "Барселона", "Байерн" и "Ливърпул".

Голямата въпросителна в състава на белите беше дали звездата на тима Кристиано Роналдо ще успее да се възстанови напълно за двубоя. В навечерието на сблъсъка Зидан потвърди, че португалецът е 100% здрав, така че французинът ще може да разчита на всичките си титуляри. Извън строя остава единствено централният бранител Рафаел Варан, който получи контузия в бедрото и ще пропусна европейското първенство в родната му Франция.

Диего Симеоне няма никакви проблеми с контузени и наказани футболисти. Всички в неговия състав са здрави и на разположение, а оплакващите се от травми в предишните седмици играчи като Тиаго са изцяло възстановени за тежката битка на "Сан Сито".

Дневник