Серията от преобразувания и създаване на два нови футболни клуба с марката "ЦСКА" е застраховка на Гриша Ганчев срещу неблагоприятно развитие на оздравяването на "ПФК ЦСКА" АД, заяви във "Фейсбук" адвокат Радостин Василев, който работи за правния отдел на настоящото дружество.

Ганчев имал намерение да предложи в следващия месец оздравителен план за ПФК ЦСКА, но искал да гарантира участието на отбора в А група при каквото и да е развитие на обстоятелствата.

Събранието на кредиторите на изпадналото в несъстоятелност дружество е на 20 юли, а в момента тече периодът, в който може да се предлагат планове за оздравяване. Такъв вече е изявил намерение да предложи и Васил Божков. Но срокът за лицензиране за А група изтече, а новият шампионат трябва да започне на 23 юли.

"Упълномощен съм да ви информирам, че правният отдел на ЦСКА е оторизиран от г-н Гриша Ганчев да подготви оздравителен план за "ПФК ЦСКА" АД и такъв ще бъде предложен в срок", пише Василев.

"Всички паралелни сделки и преобразувания, предприети в последните дни, са свързани с гарантиране на бъдещето на ЦСКА при всички възможни развои на процедурата по несъстоятелност на "ПФК ЦСКА" АД", добавя той.

"Тези паралелни юридически действия се извършват поради факта,че е възможно да не се стигне до приемане на оздравителен план на "ПФК ЦСКА" АД, заради различни обективни юридически пречки и преклузивни процесуални срокове, а и марката ЦСКА не може да няма реална алтернатива за съществуването си до събранието на кредиторите на 20 юли 2016 г. при положение, че новият шампионат започва на 23 юли 2016 г.", уточнява Радостин Василев.

"Освен това целият отбор и спортно-технически щаб на клуба следва да работят в спокойствие, а не с мисли за лицензи, оздравяване и фалити", завършва той.

В последните дни Гриша Ганчев стана съсобственик в "Чавдар" (Етрополе) заедно с Юлиян Инджов, а третият голям акционер там е Христо Стоичков. Клубът беше прекръстен на "ПФК ЦСКА 1948", а той от своя страна изкупи "Литекс" и го прекръсти на "ПФК ЦСКА - София".

Дневник