Пилотът на "Ред бул" Даниел Рикардо спечели първия полпозишън в кариерата си във Формула 1, но той е и най-важният в календара.

Австралиецът ще стартира първи в неделя за Гран при на Монако, известно с минималните възможности за изпреварване.

Втори до него ще стартира Нико Розберг от "Мерцедес", а световният шампион Люис Хамилтън остана на втора редица, въпреки че в първият сектор последната му обиколка обещаваше победа в квалификацията.

В началото на третата част от квалификацията обаче спря на трасето заради проблем с двигателя. По-рано също имаше подобни проблеми. Според "Мерцедес" става въпрос с налягането на горивото в мотора.

Втората редица се допълва от Себастиан Фетел с "Ферари". Зад него ще бъдат Нико Хюлкенберг с "Форс Индия" и Кими Райконен във второто "Ферари".

Рикардо, който получи първи в отбора новата разработка на двигателите на "Рено", беше най-бърз и в първия ден на тренировки в княжеството.

"Много специално място. Много съм щастлив, че постигнах целта си, защото влязох в този уикенд с голяма увереност и вяра във възможностите си. Всичко изглеждаше добре още от четвъртък. Винаги съм харесвал това трасе и съм невероятно доволен, че успях да спечеля първия си полпозишън именно тук", заяви Рикардо, който ще преследва четвъртата си победа.

"Още след Барселона знаех, че карам добре, но че не получавам максималната отплата за усилията ми. Сега има доста силни съперници зад мен и ще бъде добре, ако успея да се възползвам от резултата си", добави той.

Рикардо завърши четвърти в предишното състезание в Испания, където се наложи съотборникът му Йос Верстапен. Но отговори по перфектен начин, като завъртя обиколката за 1:13,622 минути.

Самият Верстапен приключи деня в стената още преди да е успял да се измъкне от първата квалификационна сесия и утре ще стартира от дъното на решетката.

"Не мисля, че Даниел ми е взел първото място, защото то въобще не беше мое. Той беше много бърз днес и напълно заслужено спечели полпозишъна. Аз просто не бях достатъчно бърз", заяви Розберг.

На четвърта редица ще са Карлос Сайнц от "Торо росо" и Серхио Перес от "Форс Индия". Слаба квалификация направиха двата болида на "Макларън", като по-предно класиране е този на Фернандо Алонсо десети, както и пилотите на "Уилямс". При тях Валтери Ботас е 11-и, а Фелипе Маса - 14-и.

Дневник