"Славия" ще играе в Лига Европа за първи път от две десетилетия, след като победи с 3:1 "Монтана" в последния мач от сезона в А група.

Белите заеха четвърто място в крайното класиране, а извън европейските турнири остана "Локомотив" (Пловдив), който се наложи с 2:1 като гост на осигурилия си оцеляване "Пирин".

Двата отбора финишираха с по 49 точки, но по-добрите показатели са на страната на столичния тим.

"Славия" е участвала десет пъти в турнира, но не и след резбрандирането му като Лига Европа. Последното участие на белите е през сезон 1996/1997 г., когато във втория квалификационен кръг отпада от австрийския "Тирол".

В третия мач от днешния последен кръг "Берое" обърна "Левски" на собствен терен до 2:1 и завърши на три точки след сините на трето място. Шампион е "Лудогорец". "Монтана" ще играе бараж за оставане срещу "Поморие".

В София столичани започнаха да натискат "Монтана" още от самото начало на срещата. В 12-ата минута Калоян Кръстев беше оставен сам в наказателното поле, но ударът му с глава след центриране отдясно на Мартин Станкев беше спасен от Христо Иванов. След девет минути Сердер Сердеров уцели горната греда на вратата на гостите.

В същата 21-ва минута белите най-после взеха аванс в резултата, след като Кръстев проби отдясно, подаде към Георги Йомов и той с техничен удар прати кълбото в мрежата зад Иванов. В следващата минута Борислав Балджийски завърши бърза контра на домакините, но топката срещна страничната греда и излезе в аут.

След половин час игра Балджийски центрира отдясно от корнер и Станкев с глава покачи аванса на "Славия" на две попадения. Четири минути преди края на първата част стражът Христо Иванов изби остро центриране отдясно на Балджийски, а след това рикошет едва не доведе до трети гол в неговата врата.

Гостите останаха с човек по-малко в 77-ата минута, когато Георги Пашов извърши нарушение в центъра на терена, получи втори жълт картон. След две минути нов удар на Балджийски срещна напречната греда на вратата на гостите, а в същата минута "Монтана" вкара попадение след бърза контра и завършващ удар на откъсналия се Сергей Георгиев.

Две минути преди изтичане на редовното време Ивайло Димитров проби отляво и подаде към Емил Стоев, който от близка дистанция с глава направи 3:1.

В Стара Загора "Левски" допусна обрат и загуби с 1:2, което беше втора загуба под ръководството на новия старши треньор Люпко Петрович.

Бившият футболист на старозагорци Георги Костадинов откри резултата за "Левски" в 29-ата минута, след като засече с глава центриране от корнер от ляво от Франсис Нар. Домакините стигнаха до обрат с две бързи попадения в средата на втората част.

В 64-ата минута Иво Иванов центрира от дясно и оставеният непокрит Елиаш Да Силва с глава стреля под гредата от границата на малкото наказателно поле за 1:1. Пет минути по-късно Том подаде от корнер от ляво и Иво Иванов с глава от 5 метра отново преодоля Боян Йоргачевич.

В последната минута "Левски" можеше да избегне четвъртата си поредна загуба при гостуване на "Берое", но резервата Венцислав Христов не успя да преодолее вратаря на домакините Илко Пиргов. Борислав Цонев центрира от фаул от дясно, Христов стреля с глава, Пиргов изби. След това при добавката от малък ъгъл на нападателя на столичани отново стражът на старозагорци се намеси решително.

В Благоевград "Локомотив" записа шестата си поредна победа, а първият гол за успеха над "Пирин" падна в 20-ата минута. Топката попада у Веселин Марчев, който с диагонален изстрел от наказателното поле и с помощта на страничния стълб даде аванс на пловдивчани.

В края на първото полувреме Костадин Дяков от състава на домакините получи контузия и беше заменен от Маркиньос.

Домакините започнаха по-добре втората част и логично изравниха. В 56-ата минута Мартин Тошев се разписа, след като получи отличен пас от Тони Тасев и отблизо засече топката във вртата на съперника.

Минута преди гола на "Пирин" Димитър Благов преодоля защитата на "Локомотив", но стреля покрай левия стълб.

В 64-ата минута пловдивчани за втори път поведоха в резултата. Точен отново беше Веселин Марчев, който се разписа с прецизен удар от средна дистанция и пак с помощта на левия стълб топката влезе в мрежата.

В добавеното време Божинов можеше да изравни, но ударът му мина на сантиметри покрай десния стълб.

Дневник