Бившият полузащитник на "Милан" и "Динамо" (Загреб) Звонимир Бобан получи един от най-високите постове във ФИФА. 47-годишният хърватин ще е един от двамата заместник генерални секретари на световната футболна централа.
Бобан ще отговаря за футболните въпроси в новата администрация, като ще се фокусира върху развитието на играта и организацията на турнирите под егидата на ФИФА. По-рано този месец бившият капитан на хърватския национален отбор беше назначен за съветник в екипа на президента Джани Инфантино.

Настоящият директор на правния отдел на ФИФА Марко Вилигер ще е вторият заместник генерален секретар на организацията. Швейцарецът ще отговаря за търговските и административните операции.
Назначенията на Бобан и Вилигер бяха обявени от новия генерален секретар на ФИФА Фатма Самба Диуф Самура, която днес е направила първото си посещение в централата в Цюрих.

В средата на месеца тя стана първата жена в 112-годишната история на международната футболна федерация, избрана на толкова висок ръководен пост. Самура, която има над 21-годишен стаж в ООН, ще встъпи в длъжност на 20 юни.

След избирането й, 54-годишната сенегалка обяви намерение да раздели на две половини администрацията на ФИФА като част от планове за реставрирането на разтърсената от корупционни скандали организация.

Миналата седмица досегашният заместник генерален секретар Маркус Кантер беше уволнен, след като е установено участието му в схема за тайно изплащане на бонуси години наред.

Катнер изпълняваше функциите на временен генерален секретар след отстраняването на титуляра на поста Жером Валке. Валке беше изваден от футбола за девет години заради участие в нелегална схема за продажба на билети за световни първенства и получаване на подкупи.

Дневник