УЕФА постави декември като цел за решение за новия формат на Шампионската лига след 2018 г.

Срещите при затворена врата на лидерите на европейския футбол в Милано преди финала от лигата в събота са постигнали скромен напредък, твърди АП на базата на свои източници.

Европейската футболна централа е принудена да направи някакви действия, след като през януари инициирана от американски бизнесмени среща отново подсили слуховете за създаване на Суперлига на най-големите клубове.
Въпреки че проектът засега изглежда нереалистичен, една от целите е да се притисне УЕФА да направи настоящия турнир по-атрактивен за мощните европейски клубове.

В интервю за "Капитал" Питер Нювенхаус от холандската компания Hypercube, който работи и с УЕФА, предложи разширяване на настоящата Шампионска лига до 48 отбора за три години и създаване на Ултралига.

Изборите за нов президент на УЕФА за на 14 септември, а новият ръководител на европейския футбол ще ръководи среща за формата на Шампионската лига на следващия ден.

"Трябва ни формат до края на годината. Консултираме и слушаме", заяви директорът по турнирите на УЕФА Джорджо Маркети.

За да се стигне до решение трябва да се получи съгласието и на маркетинговата агенция TEAM, която продава телевизионните права и спонсорството на турнира.

При предишния кръг на разговори по формата победителят в Лига Европа получи правото да играе директно в групите на Шампионската лига. Промени могат да се правят на три години.

Смята се, че темата може да залегне в предизборната кампания за президент. Срокът за подаване на заявки е 20 юли. 

dnevnik.bg