Международният олимпийски комитет ще увеличи значително допинг тестовете преди Рио 2016, а най-засилени ще бъдат проверките в Русия, Кения и Мексико.

Това са трите страни, в които е отчетен най-лош контрол върху употребата на забранени вещества.

"Върху Русия, Кения и Мексико ще бъде поставен специален акцент, защото това са страните, в които програмите за борба с допинга не работят", се казва в изявлението на МОК след вчерашното заседание на изпълнителния комитет на организацията.

МОК ще увеличи двойно бюджета за предолимпийски тестове - от 500 000 долара до 1 милион долара.

Междувременно олимпийският комитет обяви, че ще продължи програмата за повторен анализ на допинг пробите от игрите в Пекин и Лондон. До момента повторното изследване на тестовете от последните две олимпиади показа 54 положителни проби.

От Лондон 2012 досега бяха отворени повторно 265 проби, като двадесет и три от тях са показали наличие на забранени вещества. Уличените състезатели са представители на шест държави в пет различни спорта.

Повторният анализ от игрите в Пекин през 2008 г. показа тридесет и една положителни проби от изследваните 454. Те идват от представители на 12 държави в шест спортни дисциплини.

Русия потвърди, че 14 от показалите наличие на забранени субстанции в Пекин проби са на руснаци. Местните медии обявиха и имената на хванатите с допинг. Сред тях есъстезателката на скок височина Ана Чичерова, която спечели бронз през 2008 г., а в Лондон стана олимпийска шампионка.

"Искаме да сме сигурни, че спортистите, които са ползвали забранени вещества, няма да бъдат допуснати до игрите в Рио де Жанейро", заяви говорителят на МОК Стивън Адамс.

dnevnik.bg