Новак Джокович се класира без особени затруднения за полуфиналите на "Ролан Гарос", след като отстрани в три сета Томаш Бердих.

Световният №1 се наложи с 6:3, 7:5, 6:3 над седмия в основната схема и продължава похода си към единствената титла от Големия шлем, която все още не е спечелил.

Сърбинът имаше нужда от малко над два часа, за да отстрани чеха, а решаващ за успеха му се оказа вторият сервис, който бе печеливш в 66% от случаите срещу 37% за съперника.

По всички други показатели двамата съперници се доближаваха, но Джокович бе по-концентриран в решителните моменти. Той реализира шест пробива от осем възможности, докато Бердих стигна до шест шанса, но оползотвори само два от тях.

Двубоят започна равностойно и се движеше гейм за гейм до 3:3, след което световният №1 вдигна оборотите и спечели следващите три гейма, записвайки два пробива в процеса. Серията на сърбина продължи и във втория сет, в който поведе бързо с 3:0, докато Бердих реализира само две точки.

Чехът обаче не се предаде и при 2:4 поведе с 40:0 при сервис на Джокович. Той успя да отрази два брейкбола, но при третия сбърка, а след това Бердих изравни за 4:4. Останалите геймове в сета завършиха на нула. Решаващ обаче бе 12-ият, в който сърбинът направи пробив, за да затвори частта със 7:5.

Третият сет започна с размяна на пробиви, но след това обичайното темпо доведе до ново равенство 3:3. Джокович отново нанесе удар в решаващ момент и проби за 5:3, след което сложи край на спора при своето подаване.

За място на финала Джокович ще спори с австриеца Доминик Тийм, който отстрани Давид Гофен от Белгия. В другия полуфинал ще се изправят Анди Мъри и миналогодишният шампион Стан Вавринка.

dnevnik.bg