Световната номер 1 Серена Уилямс ще се изправи срещу испанката Гарбине Мугуруза във финала на "Ролан Гарос".

Миналогодишната шампионка спечели тежък мач срещу холандката Кики Бертенс и ще спори за титлата в Париж за втори пореден и общо четвърти път, а Мугуруза победи с лекота австралийката Саманта Стоусър и стигна до втория си финал в Големия шлем.

Уилямс изигра слаб първи сет, но успя да го измъкне драматично и да се наложи със 7:6 (4), 6:4. 34-годишната американка допусна пробив в първия гейм, а при 1:3 Бертенс имаше три възможности да поведе с два пробива аванс.

Лидерката в световната ранглиста обаче успя да ги спаси. При 3:5 Уилямс трябваше да отразява и сетбол и отново се справи. Стигна се до тайбрек, в който американката позволи да бъде изравнена от 5:2 до 6:6, но все пак спечели сета след 9:7.

Във втория сет трикратната шампионка в Париж отново трябваше да прави обрат. Тя изостана с 0:2, но веднага изравни, след което за втори път спечели подаването на съперничката за 4:3.

Носителката на 21 индивидуални титли в Големия шлем взе следващите си два сервис гейма и приключи двубоя с 58-ата в световната ранглиста.

Уилямс ще играе за 27-и път на финал в Големия шлем, като до момента никога не е губила мача за титлата в Париж. За да изравни Щефи Граф на второто място във вечната класация по титли от шлема, тя трябва да постигне четвърта победа от пет мача срещу Мугуруза.

Мугуруза за пръв път ще играе финал в Париж, след като победи Стоусър с 6:2, 6:4. Тя е и първата испанка от 16 години насам, която ще спори за трофея във френската столица.

Двата сета се развиха идентично. Световната номер 4 започна мача с два ранни пробива и поведе с 4:0. При 5:1 тя допусна пробив, но веднага след това отново взе подаването на Стоусър, а с това и първата част.

Във втората част испанката пак проби на старта, а авансът й достигна до 5:2. Тя не успя да затвори мача от първия си опит, но при втората си възможност да сервира за победата не сбърка.

Дневник