Световният номер 1 в тениса Новак Джокович се класира за финала на "Ролан Гарос" след победа с 6:2, 6:1, 6:4 над австриеца Доминик Тийм само за час и 48 минути.

Сърбинът достигна трети пореден финал на червените кортове в Париж ще има нова възможност да стане четвъртият тенисист в историята след Андре Агаси, Роджър Федерер и Рафаел Надал, печелил всички турнири от Големия шлем.

Негов съперник в мача за титлата ще е световният номер 2 Анди Мъри, който победи с 6:4, 6:2, 4:6, 6:2 миналогодишния шампион Стан Вавринка. Шотландецът за първи път в кариерата си ще спори за трофея във френската столица.

"Не очаквах да стигна до тук. През последните години винаги имах проблеми на клей и се надявам да направим добър мач, за да зарадваме публиката в неделя", каза Мъри, който е първият британец на финал на "Ролан Гарос" от над 70 години.

Днешният марш на Джокович към деветия му пореден финал в турнирите от Големия шлем беше затъмнен единствено в началото на третия сет, който стартира три поредни гейма за австриеца. Сърбинът бързо вдигна оборотите и обърна сета до 5:3.

Началото на мача беше ударно и въпреки добрата игра от началната линия на Тийм, Джокович проби противника си, след което поведе и с 3:0. При втория си сервис младокът успя да спре серията на съперника, но след 20 минути игра номер 1 в света вече водеше с 4:1.

Амбицията донесе още един гейм за 22-годишния Тийм, но сърбинът дори не трябваше да сервира за спечелването на сета и с нов пробив затвори частта на 6:2.

Втората част се разви по същия начин. Джокович реализира два пробива от четири възможности, не даде нито един шанс на съперника в своите сервис геймове и след още половин час натрупа аванс от два сета.

В третата част бе и най-сериозното пробуждане за Тийм, но то по-скоро се дължеше на отпускането на световния номер 1, който от 0:3 спечели шест от следващите седем гейма.

Дневник