Испанката Гарбине Мугуруса е новата кралица на "Ролан Гарос". 22-годишната тенисистка детронира миналогодишната шампионка Серена Уилямс след победа със 7:5, 6:4 и спечели първата си титла от Големия шлем.

Световната номер 1 записа втора поредна загуба във финалите на турнирите от Голямата четворка след поражението от германката Анжелик Кербер на Australian Open. 34-годишната американка остава с 21 титли от Големия шлем и отново не успя да изравни рекордна на Щефи Граф.

Мугуруса пък става първата испанска шампионка в шлема след Аранча Санчес Викарио, която триумфира в Париж през 1998 г. Тя е и едва третата представителка на своята страна, спечелила един от четирите големи турнира, след Викарио и Кончита Мартинес.

Мугуруса показа много смел, агресивен и мощен тенис през цялата надпревара, а във финала успя да пречупи лидерката в световната ранглиста в нейната собствена игра - силните удари и доминацията в разиграванията от основната линия.

Испанката направи повече непредизвикани грешки от американката - 25 срещу 17, и по-малко уинъри - 17 срещу 23. Тя обаче диктуваше темпото на мача и със страхотните си удари и от бекхенд, и от форхенд предизвикваше много пропуски от ракетата на съперничката.

Мугуруса започна отлично мача и реализира ранен пробив в петия гейм, който успя да затвърди, за да поведе с 4:2. Уилямс го върна веднага и изравни при 4:4, но сервирайки за влизане в тайбрек, се пропука за втори път, което й костваше и първия сет.

Мугуруса получи два сетбола при 40:15. Уилямс спаси и двата, но се стигна до трети, при който испанката пласира брилянтен печеливш удар от бекхенд.

Втората част започна със серия от три поредни пробива, преди световната №4 първа да затвърди и да поведе с 3:1. Самочувствието на испанката се повиши, а Уилямс започна да издъхва срещу дълбоките и силни удари на съпчерниката.

Мугуруса започна да сервиса солидно и да печели лесно подаванията си, а при 3:5 имаше куп шансове да приключи мача с пробив. Тя поведе с 40:15, но Уилям не се предаде. Американката спаси двата поредни мачбола, след това отрази още два и успя да измъкне подаването си.

22-годишната тенисистка обаче не пропусна възможността да сервира за победата. Тя спечели подаването си на нула, пласирайки на линията изключителен прехвърлящ удар, който й донесе титлата при петия й мачбол.

Мугуруса спечели титла от Големия шлем при втория си финал и взе реванша от Уилямс за загубата в битката за трофея на миналогодишния "Уимбълдън".

Дневник