Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова няма да се завърне в топ 70 на световната ранглиста, а участието и на олимпийските игри в Рио все още е под въпрос.

През изминалата седмица пловдивчанката достигна за първи път в кариерата си до четвъртфиналите на "Ролан Гарос" и с 944 точки ще прогресира от 102-о до 71-ото място в класацията на WTA, като със същия актив е и Су вей Сие от Тайван.

Пиронкова на теория беше в първите 70, но вчера беше изпреварена от японката Нао Хибино, която достигна до полуфиналите на турнира в Бол.

За игрите в Рио се класират първите 56 в световната ранглиста, но не повече от четири състездателки от една страна. В момента това означава, че последната в класирането, която има гарантирана виза на този етап е 64-ата в света Камила Джорджи, а първа чакаща е Хибино, която е 69-а.

След нея в чакащите следват Пиронкова и Су Вей Сие. Има голяма вероятност 34-ата в света Каролине Возняцки от Дания да не получи квота, тъй като не изпълнява критериите за участие на игрите, което да увеличи шансовете на българката.

Освен това организаторите на игрите ще раздадат осем покани, но най-вероятно повечето от тях ще бъдат за бразилиски състезателки. Част от тях обаче ще бъдат дадени и според световната ранглиста.

Дневник