Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се изкачи с 31 позиции в световната ранглиста след чудесното си представяне на "Ролан Гарос".

Пловдивчанката, която за пръв път в кариерата си достигна до 1/4-финалите на червените кортове в Париж, се придвижи до 71-ото място с актив от 944 точки.

Със същия актив е Су Вей Хсие от Тайван, а само с една точка повече е американката Ирина Фалкони, която затваря топ 70. Японката Нао Хибино е №69 с 949 точки, а много близо пред са още две тенисистки от САЩ -Мадисън Бренгъл с 950 точки и Кристина Макхейл с 960 точки.

Пиронкова, Хабино и Хсие са част от тенисистките, които се борят за последните олимпийски квоти. За игрите в Рио де Жанейро се класират най-предно класираните 56 в световната ранглиста, като право на участие имат не повече от четири състезателки от една страна. По всяка вероятност обаче и трите ще пътуват за Рио.

В челото на световната ранглиста настъпиха доста размествания след "Ролан Гарос". Серена Уилямс отново не успя да изравни рекорда на Щефи Граф за най-много титли от Големия шлем, но остава начело за 173-a поредна и общо 296-а седмица. По тези два показателя американката заема съответно второ и трето място в историята на тениса.

Новата кралица на "Ролан Гарос" Гарбине Мугуруза се изкачи до върховото в кариерата й второ място. Тя събра 6766 точки, като се доближи на 1564 от Уилямс. Полякинята Агниешка Радванска, която загуби от Пиронкова в Париж, е трета с 6080 точки.

По-назад следват германката Анжелик Кербер, румънката Симона Халеп и италианката Роберта Винчи. В топ 10 има две швейцарки - №8 Белинда Бенчич и №10 Тимеа Бачински, а между двете е завърналата се в първата десетка на Винъс Уилямс, която скоро ще навърши 36.

От българските тенисистки освен Пиронкова има още две в топ 200. Изабелла Шиникова постигна личен рекорд с придвижването от 190-о на 178-о място. Елица Костова е девет места по-назад. Сесил Каратанчева пък изпадна от топ 200 и вече е №206.

При мъжете отпадналият още в първия кръг в Париж Григор Димитров остава на 36-а позиция. Най-предно класираният българин има 1150 точки. Той изостава с 40 точки от 32-ата позиция, която гарантира място сред поставените за "Уимбълдън".

Убедителен лидер при мъжете продължава да бъде Новак Джокович. Сърбинът, който спечели "Ролан Гарос" и в момента държи и четирите трофея от Големия шлем, остава начело за 101-а поредна и общо 202-а седмица.

Световният номер 1 има 16 950 точки и почти двойно по-голям аванс от следващия го Анди Мъри. Роджър Федерер остава под №3, а Рафаел Надал измести загубилия титлата си в Париж Стан Вавринка от четвъртата позиция.

Той 10 се допълва от Кей Нишикори, Доминик Тийм, Томаш Бердих, Милош Раонич и Ришар Гаске. От десетката отпаднаха Жо-Вилфред Цонга и Марин Чилич.

dnevnik.bg