Мишел Платини беше определен за най-добрия футболист, участвал в европейските първенства. Французинът застана начело в класацията, изготвена от "Екип".

В тройката влизат още холандецът Марко ван Бастен и испанецът Шави Ернандес. В списъка има общо сто футболисти, като сред тях няма българи. Авторите са взели предвид както личното представяне на съответния играч, така и това на отбора му.

По време на европейското през 1984 г. Платини вкара девет гола в пет мача. Той записа два хеттрика още в груповата фаза срещу Белгия и Югославия. В полуфиналите с гола си в 118-ата минута донесе успеха срещу Португалия.

След това Платини вкара и във финала срещу Испания и беше определен за най-добър в турнира. Впоследствие спечели и "Златната топка".

Ван Бастен имаше ключов принос за успешния поход на Холандия през 1988 г. Паметни остават хеттрикът му срещу Англия, голът и асистенцията му срещу ФРГ в полуфиналите и най-вече забележителният гол срещу СССР във финала.

Шави Ернандес е един от 14-те испанци в топ 100, определен от "Екип". Полузащитникът е сред футболистите с основен принос за успехите на "фурия роха" през последното десетилетие.

dnevnik.bg