Откакто Германия посреща световното първенство през 2006 г., гледането на футболни мачове на публични места се превърна в масова традиция.

Терористичните атаки на територията на домакина на европейските финали Франция през 2015 г. и в друга съседна държава през март - Белгия, обаче са притеснилите германските жители от подобни нападения по време на Евро 2016 - не само в Париж, но и в градове от други страни.

При проучване на "Югов" 30% от германците са заявили, че ще избегнат гледането на мачове на публични места и ще предпочетат да наблюдават първенството вкъщи или у роднини и приятели.

59% от отговорилите обаче са посочили, че притесненията от терористични атаки няма да попречат на удоволствието от мачовете. 11% нямат мнение по въпроса.

От участниците в изследването 42% виждат висока опасност от тероризъм по време на Евро 2016. Според една десета има минимална заплаха. Само един процент смятат, че няма никакъв риск.

В проучването, което е извършено между 3 и 6 юни, са участвали 1311 германци, които са заявили, че се интересуват от футбол.

Властите във Франция и Германия предупредиха феновете да бъдат бдителни по време на Евро 2016, но заявиха, че до момента няма данни за планирани атентати.

В Украйна обаче беше задържан на мъж, който е подготвял терористична атака по време на финалите. Органите на реда открили 100 детонатори, 6 броя автомати "Калашников", над 100 кг. експлозиви и маски в колата на 25-годишния френски гражданин. 

Дневник