Белгия притежава най-скъпия състав сред финалистите на европейското първенство по футбол, показва анализ на букмейкъра Profit Accumulator.

Общата сума, заплатена за последните транфери на 23-мата играчи в отбора на Марк Вилмотс, е 406 милиона евро.

Това е със 70 милиона евро повече от трансферните суми на футболистите в състава на световния шампион Германия, който заема второто място в класацията.

На трето място е националният отбор на Англия с 241 милиона, следван от състава на домакините от Франция - 233 милиона. Шампионът от последните две европейски първенства Испания е на пета позиция с 226 милиона.

Средната цена на белгийските футболисти е 17.7 млн. евро, а най-скъп е Кевин де Бройне, за когото "Манчестър сити" плати 70 милиона на "Волфсбург" през лятото на 2015 г.

В състава на Белгия има още петима играчи, за които бяха платени над 35 милиона евро - Аксел Витцел, Кристиан Бентеке, Еден Азар, Маруан Фелайни и Ромелу Лукаку.


Най-скъпите футболисти на Евро 2016 са Кристиано Роналдо и Гарет Бейл. Трансферите им в "Реал" (Мадрид) струваха съответно 96 и 100 млн. евро. Двамата са по-скъпи от целите състави на 18 от 24-те участници на европейското.

В класацията по първенства начело е Висшата лига. Клубовете от Англия изпращат 133-ма играчи за 1.2 милиарда евро. Футболисти от Примера дивисион струват 547 милиона, но са едва 35 на брой. Бундеслигата има 64-ма представители, за които е платена обща трансферна сума от 346 милиона.

dnevnik.bg