Германската лекоатлетическа федерация поиска МОК да спре руските атлети от участие в олимпийските игри в Рио де Жанейро. От организацията се обосновават с желанието на местните атлети.

"Молим ви да приемете сериозно притесненията на спортистите ни. Трябва да бъдат взети всички мерки, за да бъде осигурена равнопоставеността на състезателите в Рио", пише в откритото писмо, изпратено до президента на МОК Томас Бах, който е германец.

Заради допинг скандала руската атлетика е извън всички официални състезания. Следващия петък Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) ще заседава във Виена, за да определи дали руснаците ще могат да участват в Рио.

Изпълнителният директор на Американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгърт също призова преди месец Русия да остане извън игрите.

Трима високопоставени служители на ИААФ бяха отстранени от длъжност по подозрения за прикриване на положителни допинг проби на руски състезатели. Това са Ник Дейвис, Жан Бултер-Дейвис и Пиер-Ив Гарниер.

"Наказанията са наложени в интерес на запазването на почтеността и честността в леката атлетика, но те не представляват крайно решение по случая. Образувано е разследване, което тепърва започва", обявиха от ИААФ.

dnevnik.bg