Домакинът на Евро 2016 Франция започна участието си в турнира с трудна, но сладка победа над Румъния с 2:1 на “Стад дьо Франс” в Париж.

Двубоят започна много изненадващо, като още в 4-та минута румънците имаха страхотен шанс да поведат в резултата, но Юго Лорис прояви рефлекс и спаси изстрел на Станку от непосредствена близост. “Петлите” отговриха подобаващо и в 10-та минута Оливие Жиру стреля неточно с глава от добра позиция, а малко след това Антоан Гризман уцели греда с глава след центриране отляво.

Възпитаниците на Дидие Дешан наложиха доминация постепенно и имаха още две добри положения да открият резултата, но ударите на Гризман и Жиру минаха покрай вратата. След почивката домакините продължиха да натискат, но румънците бяха опасни на контраатака. В крайна сметка Франция зарадва препълнените трибуни на “Стад дьо Франс” в 58-та минута, когато Оливие Жиру засече с глава центриране отдясно на Пайе и прати топката във вратата. Повторенията обаче оставиха съмнения за нарушение от страна на Жиру срещу вратаря на Румъния.

Възпитаниците на Ангел Йорданеску обаче не се притесниха и отговориха на предизвикателството в 65-та минута, когато Патрис Евра фаулира Станчу в наказателното поле и реферът Виктор Касай правилно отсъди дузпа. Богдан Станку бе хладнокръвен от бялата точка и изравни резултата. По всичко изглеждаше, че “петлите” ще започнат домашния турнир с провал, но в 90-та минута крилото на Уест Хем Димитри Пайе реши мача със страхотно изпълнение от границата на наказателното поле, за да донесе успеха на Франция. /БГНЕС