Швейцария изпълни задачата за задължителна победа над Албания, въпреки че показаха неубедителна игра и трябваше да трепери до края срещу игралите близо един час в намален състава дебютанти на европейски финали.

Тимът на Владимир Петкович се наложи с 1:0 и се изравни по точки с домакините от Франция, които вчера откриха Евро 2016 с 2:1 срещу Румъния.

Швейцария имаше всички предпоставки за убедителна и безпроблемна победа. Резултатът бе открит още в петата минута от централния защитник Фабиан Шер. Той изпревари неразчетено излезлия Ертрит Бериша и отбеляза с глава след центриране от корнер на Гранит Джака.

Десет минути по-късно швейцарците можеха да удвоят аванса си. Харис Сеферович се озова на стрелкова позиция след двойно подаване с Блерим Джемайли. Ударът на нападателя обаче беше спасен от Бериша.

Постепенно албанците се отърсиха от началното притеснение и изнесоха играта по-напред. Те стигнаха и до две изгодни положения да изравнят. При първата след добра многоходова комбинация Таулант Джака отправи изстрел покрай близката греда.

Втората ситуация беше и най-чистата, до която Албания стигна преди почивката. Тя дойде в 30-ата минута, когато Армандо Садику се откъсна сам срещу Ян Зомер, но вратарят на "Борусия" (Мьонхенгладбах) спаси последвалия удар.

Устремът на дебютантите обаче беше спрян в 36-ата минута, когато глупост на капитана Лорик Цана ги остави в намален състав. Защитникът спря топката с ръка на границата на наказателното поле и получи втори жълт картон.

Джемайли се зае с изпълнението на отсъдения пряк свободен удар, но силният му изстрел по тревата се отби в страничната греда. В края на полувремето полузащитникът на "Дженоа" отправи още един опасен удар, при който топката премина малко встрани.

През второто полувреме Швейцария имаше много удобни възможности да реши мача с втори гол, но отличните спасявания на Бериша и пропуските на Сеферович попречиха това да се случи. В края фаворитът в мача едва не бе наказан.

Албанците хвърлиха всички сили в атака, притиснаха съперника и в крайна сметка стигнаха до златен шанс да откраднат една точка. Шкелзен Гаши обаче не успя да преодолее Зомер, изведен сам срещу вратаря в 87-ата минута.

Дневник