Бързо прогресиращият Доминик Тийм постигна една от най-големите победи в професионалната си кариера, след като спаси два мачбола и елиминира носителя на рекордните 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер в полуфиналите на турнира в Щутгарт.

Австриецът се наложи с 3:6, 7:6 (7), 6:4 и се класира за деветия си финал в турнирите на АТП, но първи на тревни кортове. 22-годишният тенисист, който миналата седмица стигна до полуфиналите на "Ролан Гарос", ще се бори за седма титла в кариерата си. Негов съперник във финала ще е германецът Филип Колшрайбер или аржентинецът Хуан Мартин дел Потро.

Федерер, който тази седмица се върна в игра, след като заради контузия пропусна "Ролан Гарос", започна по-добре днешния двубой и реализира още първата си точка за пробив, за да поведе с 3:1.

Швейцарецът трябваше да спасява шанс за връщане на пробива при 2:4, но се справи, а това беше и единственото му проблемно подаване в първия сет.

Тийм влезе устремен във втората част и набързо натрупа солиден аванс от 5:0. Австриецът обаче пропиля преднината си и беше изравнен при 5:5.

Стигна се до тайбрек, в който Федерер имаше два мачбола - при 6:5 и 7:6. Втората възможност беше страхотна за швейцареца, който обаче допусна доста нетипична грешка на мрежата, а след това предаде решителния гейм при 7:9.

Тийм показа страхотен характер и в началото на третия сет, който се забави с около 45 минути заради дъжд. Той спаси четири точки за пробив в първите си две подавания, а след това на свой ред получи шанс и се възползва, за да поведе с 4:3.

В този момент се стигна до още едно прекъсване заради дъжд. При подновяването на играта младият австриец показа здрави нерви и спечели с лекота следващите си две подавания, за да сложи край на двучасовата битка и да вземе втора победа от три мача с Федерер.

Дневник