Мъжкият национален отбор по волейбол на България спечели и втория си мач при своето дебютно участие в Европейската лига.

Съставът, воден от Мирослав Живков, се наложи убедително над Албания с 3:0 (25:17, 25:17, 25:15). Двубоят се игра в Двореца на културата и спорта във Варна.

Живков направи две промени в стартовия състав спрямо вчерашния мач с Дания, спечелен трудно с 3:2 гейма. Георги Манчев и Николай Къртев започнаха вместо Добромир Димитров и Красимир Георгиев.

Останалите титуляри бяха Мартин Атанасов, Велизар Чернокожев, Иван Латунов, Златко Кьосев и либеро Добромир Иванов.

Мачът започна равностойно и резултатът се движеше точка за точка до първото техническо прекъсване, след което България се оттегли с аванс от 8:7. Националите взеха пет от следващите седем точки и отвориха разлика от четири, която продължиха да увеличават до края на гейма.

След две равенства в началото на втората част България успя да поведе с 5:2, а при първото техническо прекъсване авансът беше 8:5. По-добрата игра на българите продължи и те започнаха да трупа преднина, която с ас на Чернокожев стана шест при второто техническо прекъсване - 16:10. След това възпитаниците на Живков спокойно затвориха гейма.

Албания започна по-добре третата част и успя да поведе с три точки при 5:2. При първото техническо прекъсване гостите водеха с 8:4.

При 8:5 за Албания на сервиз за България застана Георги Манчев, който максимално затрудни алабацните при посрещане и домакините направиха обрат при 9:8. Албания изравни при 9:9, но българите отговориха с шест поредни точки и поведоха с 15:9, което предреши гейма.

След първите четири срещи в групата Македония и България са с по две победи, докато Дания и Албания нямат спечелен мач.

В последния ден на първия от двата турнира в група А Дания и Албания излизат 15.00 часа, а България се изправя срещу Македония от 18.00 часа. Вторият турнир е на македонска земя от 16 до 18 юни. 

Дневник