Световните шампионите от Германия започват днес участието си на Евро 2016. Бундестимът се изправя срещу коравия състав на Украйна, за да направи първа крачка към историческа четвърта титла от европейски футболни финали.

Двубоят започва в 22.00 часа на стадион "Пиер Мороа" в Лил и ще бъде предаван по БНТ1, БНТ HD, "Диема" и "Диема спорт".

Преди това ще се изиграят още два двубоя - Турция и Хърватия дават начало на битките в група D от 16.00 часа, а в 19.00 часа Полша излиза срещу Северна Ирландия в първата среща от група С.

Германците не са стъпвали на европейския връх от 1996 г., когато победиха Чехия със златен гол на Оливер Бирхоф. Сега обаче имат достатъчни поводи да вярват, че на дългото чакане ще бъде сложен край по терените във Франция.

Силното германско поколения успя да се реализира и след второто място на Евро 2008, трето място на мондиал 2010 и полуфинала на Евро 2012, спечели световната титла в Бразилия преди две години. Част от лидерите на тима си отидоха, в отбора се наложиха нови лица, а Льов има втория най-млад състава на Евро 2016 след този на Англия. Класата обаче отново е налице, въпреки че определено не липсваха колебания по път към европейското.

Германия влезе мудно в квалификациите и в първите три мача записа измъчена победа над Шотландия (2:1), загуба от Полша (0:2) и равенство с Ейре (1:1). След домакинското равенство с ирландците, възпитаниците на Льов постигнаха пет поредни победи при голова разлика 19:3 и завършиха кампанията с шест победи в последните седем мача, за да заемат първото място с точка аванс пред Полша и четири пред Ейре.

Квалификациите преди Евро 2016 също показаха различните лица на Бундестима. През март германците записаха загуба от Англия (2:3) в Берлин и победа над Италия (4:1) в Мюнхен, а в последните две проверки - поражение от Словакия (1:3) в Аугсбург и успех над Унгария (2:0) в Гелзенкирхен.

Германия има огромен потенциал в атака и най-силния вратар в света, но големите проблеми идват от защитата и най-вече от зоната на бековете. Германия допуска доста голове, което се видя и в квалификациите, и в контролите. А когато тимът на Льов изостане в резултата, най-често не успява да спечели - четири загуби в четирите последни подобни случая.

Бундестимът започна да допуска все по-често и обрати, както се случи в две от предходните четири контроли. Льов трябва спешно да реши проблемите по фланговете, защото при здраво пресиращи съперници, разчитащи на бързи контраатаки, отборът му може да бъде наранен.

Матс Хумелс сформира солидна двойка с бъдещия си съотборник в "Байерн" Жером Боатенг, но заради контузия ще пропусне мача срещу Украйна. Това ще наложи до Боатенг да застане Шкодран Мустафи. Има вариант и с Бенедект Хьоведес, който на световното запълваше дупката отляво, но бранителят на "Шалке" игра малко мачове през сезона.

Льов на практика дойде на Евро 2016 без класически десен бек. Хьоведес може да бъде ползван в тази зона, а другият и засега предпочитан вариант е Емре Джан, който обаче е доста по-полезен в полузащита и понякога изпитва проблеми в ролята на защитник. На левия бек се утвърди Йонас Хектор, който вече три сезона играе много солидно, но все пак в "Кьолн".

Днес срещу тях ще бъде един от най-костеливите орехи на Евро 2016. Това, с което Украйна впечатлява най-много, е играта в защита. Отборът записа шест сухи мрежи и допусна едва четири попадения в 10-те си срещи (по този показател отстъпи единствено на Испания (3 гола), Англия (3 гола) и Румъния (2 гола).

След оттеглянето на Андрий Шевченко Украйна няма ярко изявена звезда, но придоби нещо по-ценно - изключителната дисциплина и чудесен синхрон между добре познаващите се играчи (цели 19 от повиканите 23-ма играят в украинското първенство).

Водени от добрия ученик на Валерий Лобановски Михайло Фоменко, украинците са способни да вгорчат живота на много фаворити. по време на кампанията и това не позволява да изградим чудесна хармония, тъй като футболистите не играят заедно в клубовете си. Но ние ще успеем, ако ги накараме да разберат какви са техните задачи", заяви Льов, който преди две години се справи с подобен проблем, но имаше Филип Лам в състава си.

Дневник