Световният шампион Люис Хамилтън записа втора поредна победа през сезона във Формула 1, след като тактиката на "Мерцедес" даде по-добър резултат от тази на Себастиан Фетел с "Ферари".

Англичанинът триумфира за пети път на трасето "Жил Вилньов" в Монреал, въпреки че изпусна първата си стартова позиция и трябваше да даде всичко от себе си до последните обиколки.

Фетел завърши втори на малко повече от пет секунди, а трети финишира Валтери Ботас с "Уилямс" на 46,422 секунди.

Макс Верстапен с "Ред бул" остана на четвърто място, а лидерът в класирането при пилотите Нико Розберг имаше изпълнено с перипетии състезание. В крайна сметка завърши пети, след него финишира Кими Райконен с второто "Ферари".

Хамилтън скъси на девет точки изоставането си от Розберг в генералното класиране - 116:107, докато Фетел излезе на трето място със 78.

Състезанието започна шокиращо за пилотите на "Мерцедес", които бяха заели първата редица. Докато се дебнеха един друг Фетел излетя от външната страна от трета позиция и уверено излезе начело. Във втория завой Хамилтън и Розберг докоснаха гуми, а това извади германеца от трасето и той загуби няколко места.

Добре тръгнаха болидите на "Ред бул" и "Уилямс", както и Райконен. Още в този момент обаче стана ясно, че битката ще се води между Хамилтън и Фетел.

В крайна сметка тя се реши от тактиката - Хамилтън направи само едно спиране в бокса, докато Фетел спря два пъти за смяна на гуми. Той загуби първата си позиция, а опитите му в края на настигне шампиона не успяха.

Розберг също трябваше да спира два пъти, защото спука гума. Когато се върна втория път на пистата той имаше пресен комплект гуми и от седма позиция започна да притиска колите пред себе си.

Лидерът в класирането стигна до пето място и няколко обиколки се опитваше да изпревари Верстапен. Но в предпоследната обиколка излезе от пистата и надеждите му за по-предна позиция приключиха.

Десетката се допълни от Даниел Рикардо с "Ред бул", Нико Хюлкенберг с "Форс Индия", Карлос Сайнц с "Торо росо" и Серхио Перес с "Форс Индия".

Дневник