"Остерия франческана" (Osteria Francescana) на майстор-готвача Масимо Ботура в Модена зае първото място в класацията на 50-те най-добри ресторанти в света за 2016 г., обявена на церемония в Ню Йорк, съобщиха световните агенции.

Миналата година шеф Ботура беше втори в класацията. Сега той измества на второто място миналогодишния лидер - испанския "Ел Селер де Кан Рока" (El Celler de Can Roca) на тримата братя Рока от град Жирона. Испания обаче запазва силното си присъствие в десетката с общо три ресторанта и седем - в петдесетицата.

Френският шеф Ален Пасар и ресторантът му "Арпеж" в Париж получиха наградата за цялостни постижения.

Французинът Пиер Ерме е обявен за най-добрият сладкар в света.

Класацията The Diners Club World's 50 Best Restaurants Academy, спонсорирана от минералните води S.Pellegrino & Acqua Panna е смятана за оскарите на ресторантския бизнес. Тя се провежда от 2002 г., а победителят се определя чрез гласуване на международни експерти от този бранш.

Ето и ресторантите от първата десетка:

10. Asador Etxebarri - Испания
9. Steirereck, Austria
8. Narisawa, Japan
7. Mugaritz, Spain
6. Mirazur, France
5. Noma, Denmark
4. Central, Peru
3. Eleven Madison Park, USA
2. El Celler de Can Roca, Spain
1. Osteria Francescana, Italy

dnevnik.bg