Уличената в употреба на допинг Мария Шарапова обжалва наказанието си пред спортния арбитражен съд в Лозана (КАС).

Жалбата на руската тенисистка срещу двугодишната й забрана е постъпила във вторник и ще бъде разгледана до 18 юли.

Носителката на пет титли от Големия шлем се провали на допинг проверка на Australian Open в края на януари. Тя беше хваната със забранения от 1 януари мелдоний, който доведе до над 180 положителни проби, основно на състезатели от бившите съветски страни.

Шарапова обаче бе един от малкото уличени спортисти, които признаха, че са ползвали препарата след Нова година. Количеството мелдоний в пробата й беше над допустимата норма, а миналата седмица независимият трибунал към Международната федерация по тенис (ITF) спря състезателните й права до 29 януари 2018 г.

Руската тенисистка веднага обяви, че ще обжалва. Според нея наказанието е "несправедливо тежко", тъй като становището на трибунала е, че бившата номер 1 не е нарушила преднамерено антидопинговите правила.

"В жалбата си до КАС г-жа Шарапова иска отмяна на решението на трибунала да спре състезателните й права за две години. Според г-жа Шарапова периода на отстраняване трябва да бъде анулиран, или евентуално намален", обявиха днес от съда в Лозана.

Случаят с Шарапова ще бъде разгледан ускорено, за да може тя да участва на олимпийските игри, ако санкцията бъде намалена под осем месеца. Бившата номер 1 беше включена в състава на Русия за олимпийския турнир в Рио де Жанейро. 

dnevnik.bg