Евро 2016 се движи с най-слабата резултатност от всички европейски първенства, откакто беше въведена групова фаза през 1980 г. В първите 12 двубоя по терените във Франция бяха отбелязани 22 гола, или 1.83 попадения средно на мач.

В едва две от срещите от първия кръг на груповата фаза бяха вкарани повече от два гола - победите с 2:1 на Франция срещу Румъния и на Уелс срещу Словакия. Въпреки че все още няма нулево равенство, четири от срещите завършиха 1:0, а само пет от 24-те отбора вкараха повече от един гол.

От началото на турнира няма и футболист, който да се е разписвал повече от веднъж в противниковата врата. А предварително сочените за фаворити за голмайстор на турнира Кристиано Роналдо, Томас Мюлер, Роберт Левандовски, Хари Кейн и Ромелу Лукаку все още нямат гол.

През 1980 г., когато имаше две групи с четири отбора и се играха общо 14 двубоя в целия турнир, средната резултатност беше 1.93. На всяко едно от другите европейски първенства е имало повече от две попадения средно на мач.

На европейските финали през 2012 г. бяха вкарани средно по 2.45 гола на мач. Най-резултатното първенство с групова фаза е шампионатът в Белгия и Холандия през 2000 г., когато в 31 двубоя бяха реализирани 85 попадения, средно по 2.74.

dnevnik.bg