Румъния и Швейцария не излъчиха победител в двубоя си от група А на европейското първенство по футбол, игран на стадион "Парк де пренс" в Париж.

Двата тима завършиха 1:1 в динамичен мач и запазиха шансовете си за класиране във следващата фаза. Играчите на Ангел Йорданеску във втори пореден мач получиха правото да изпълнят дузпа, която Богдан Станку реализира през първата част, а швейцарците изравниха малко след почивката с гол на Адмер Мехмеди.

След днешната подялба на точките "кръстоносците" поне временно са начело в класирането с 4 точки, докато румънците имат една. Този актив обаче най-вероятно ще бъде достатъчен на швейцарците за класиране напред като един от най-добрите трети отбори, дори и да не успеят да заемат едно от първите две места в потока си.

По-късно днес в другия мач от групата Франция излиза за втора победа в турнира срещу Албания, който все още няма точки.

Срещата започна с превес на швейцарците, които потърсиха бърз гол. Още в седмата минута Харис Сеферович беше изведен на добра позиция в наказателното поле и имаше пространство около себе си, но последвалият му удар мина встрани от вратата. Няколко минути по-късно той пое топката, напредна и стреля, но вратарят Киприан Татарусану спря изстрела му.

Швейцарците платиха скъпо за тези пропуски, тъй като в 18-ата минута съдията отсъди дузпа за Румъния. Нарушението бе на най-опитния играч на "кръстоносците" и капитан на тима Стефан Лихтщайнер, който направи глупав фаул, дърпайки играч на румънците за фанелката. С изпълнението на дузпата отново се нае Богдан Станку, който не сбърка и даде преднина на тима си.

Швейцария реагира подобаващо и вдигна оборотите. Отборът владееше инициативата и играеше с топката много повече от съперника си, но така и не успяваше да застраши опасно румънците. Най-доброто положение в тези минути бе на Фабиан Шер, който шутира извън наказателното поле, но не намери целта.

Румънците пък можеха да удвоят в средата на полувремето, но Сапунару не успя да реализира от добра позиция, след като бе оставен сам от защитниците пред себе си. Блерим Дземаили можеше да изравни няколко минути по-късно, но неговият удар с глава мина встрани от вратата.

Въпреки доминацията си, Швейцария не стигна до попадение преди почивката. Жълти картони през първата част получиха двамата играчи на "Лудогорец" на терена - Андрей Препелица и Клаудиу Кешеру.

Две минути след подновяването на играта отборът можеше и да изостане още повече в резултата, след като Овидиу Хобан получи добро подаване в наказателното поле, освободи се добре, но изстрелът му към далечния ъгъл мина на сантиметри от страничния стълб.

Както и през първата част, въпреки силните минути на единия отбор, другият стигна до гол първи. В 56-ата минута Адмир Мехмеди бе оставен свободен в наказателното поле след изпълнение на корнер и с мощен диагонален удар в горния ъгъл на вратата възстанови равенството.

Попадението даде импулс на швейцарците и те започнаха да атакуват много по-често и опасно, а владението на топката също бе в тяхна полза. Румънците трудно излизаха от половината си, а когато това се случеше, обикновено не водеше до нищо опасно.

Играчите на Ангел Йорданеску постепенно изравниха играта и я пренесоха в центъра на терена, но и те не успяваха да стигнат до сериозно положение пред вратата на противника. Равенството се запази до края на мача и така двата тима си поделиха по една точка.

Дневник