Руските спортисти продължават да нарушават антидопинговите правила и да пречат на усилията на контролните органи в страната, за което им помагат и службите за сигурност. Това показва последният доклад на Световната антидопингова агенция (WADA), който обхваща шестмесечието от ноември до април.

Докладът беше публикуван в сряда - само два дни преди заседанието на Международната федерация по лека атлетика (IAAF), на което ще бъде обявено дали забраната на руските атлети ще бъде вдигната преди олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Докладът на WADA показва, че през разглежданото шестмесечие има 52 проби със съдържание на забранени вещества, 49 от които с мелдоний. Освен това са отчетени 23 пропуснати допинг проверки, което според авторите е "значителен брой". 73 от 455 проби изобщо не са били събрани, а 111 пъти спортистите не са съобщили местонахождението си. 736 теста са отхвърлени или анулирани.

WADA отбелязва, че на проверяващите системно се пречи да получават достъп до спортистите. Състезателите използват военни градове като местонахождение, знаейки, че антидопинговите служители ще се нуждаят от специално разрешение, за да влязат.

"Доклатъд очертава някои от сериозните предизвикателства, пред които са изправени хората, които опитват да приложат ефективна програма за тестване в Русия. Това показва, че има още много работа за вършене", се казва в изявлението на Световната антидопингова агенция.

"Ясно е, че е необходима промяна в културата, за да се прегърне идеята за чист спорт. Предстои да се извърви дълъг път, за да се гарантира, че всички спортисти, федерации и помощен персонал разбират важността на стабилната програма за борба с употребата на допинг", допълват от WADA.

Според антидопинговата агенция проверяващите биват сплашвани от въоръжени агенти, когато получат достъп до военни градове. Някои от тях дори са заплашвани с изгонване от страната. А когато проверяващи влязат в затворен град, им се създават пречки от охранителите, които ги бавят умишлено и следят отблизо.

"Вие криете своите спортисти в затворени военни градове, където отнема 30 дни за получаване на достъп. С кого мислите, че се шегувате? Има едно нещо, което винаги казвам на моите внуци - когато си паднал в дупката, спри да копаеш", коментира бившият шеф на WАDA Дик Паунд.

Паунд беше начело на независимата комисия, чийто доклад разкри държавна политика за системна употреба и прикриване на допинг в страната и доведе до отстраняването на руските лекоатлети от всички международни състезания.

Преди две седмици спортният министър на Русия Виталий Мутко изрази убеденост, че всички критерии за допускане до Рио 2016 са изпълнени.

Вчера той смени тона и заяви, че страната може да предприеме съдебни действия, ако местната федерация по лека атлетика не бъде възстановена като пълноправен член на IAAF.

dnevnik.bg