Изпълнителният комитет на УЕФА не планира извънредно заседание заради вчерашните инциденти в Лил, при които бяха арестувани 36 запалянковци, а полицията трябваше да предотвратява нови сблъсъци между английски и руски фенове.

Съобщението на европейската централа означава, че Англия не е заплашена от изключване от европейското първенство заради поведението на своите привърженици.

Участието на Русия, която получи условна дисквалификация и ще бъде изхвърлена от Евро 2016 при нови провинения, също не е под въпрос на този етап.

Инцидентите в Лил бяха напълно очаквани заради лошото планиране на двубоите. Вчера в града се игра мачът между Русия и Словакия (1:2), а междувременно там имаше и голяма група от фенове на Англия, която днес среща Уелс в намиращия се на по-малко от 30 км Ланс.

Организаторите решиха да насочат британските привърженици без билети към Лил, тъй като там има по-голяма фен зона. Запалянковците от своя страна се очакваше да потърсят отмъщение за побоя, който им нанесоха руските фенове в Марсилия.

Според информация на "Асошейтед прес" група от около 200 англичани се е отправила към стадиона в Лил, а по пътя започнала да става все по-буйна и шумна. В нея имало и фенове на Уелс. Те започнали да се подиграват на руснаците за загубата, накрая взривили и бомбичка.

Тогава полицията се е намесила и ги напръскала със сълзотворен газ, след което ги е подгонила по малките градски улички и метростанциите. Сблъсъци между руснаци и англичани не е имало, но е имало доста схватки между британците и местните жители. 16 души бяха приети в болница.

Дневник