Шампионът "Порше" ще стартира от първа позиция в състезанието "24-те часа на Льо Ман" в събота.

Германският екип спечели полпозишън за втора поредна година, след като последната квалификационна сесия пропадна заради силен дъжд.

Швейцарският пилот Нийл Яни в "Порше" номер 2 даде най-доброто време от 3:19,733 минути още в сесията в сряда, която се проведе на сухо. Останалите двама пилоти в "Порше 919 Хибрид" са французинът Ромен Дюма и германецът Марк Лийб.

Триото спечели полпозишъна и миналата година, когато победата отиде при триото Нико Хюлкенберг, Ърл Бамбър и Ник Танди.

Проливният дъжд в четвъртък вечерта по време на последната трета сесия означаваше, че времето на Яни няма да бъде подобрено. До тях ще застане "Порше" номер 1 на световните шампиони за издръжливост Марк Уебър (Австралия), Тимо Бернард (Германия) и Брендън Хартли (Нова Зеландия).

Последната сесия беше спряна за 57 минути заради лошите условия.

"Порше" и основният конкурент "Ауди" участват само с по две коли вместо позволените три в основната категория LMP1 заради ограничения в разходите на на компанията-майка "Фолскваген" след скандала с дизеловите вредни емисии.

Тази година Хюлкенберг няма да участва, защото има ангажимент с "Форс Индия" в Гран при на Европа във Формула 1. Състезанието в Азербайджан съвпадна с "Льо Ман" след разширението на календара до 21 кръга. Бамбър и Танди карат "Порше 911s" в GTE категорията.

От втора редица ще стартират автомобилите на "Тойота" с номер 5 и 6. "Ауди" номер 7 ще тръгне пети в екип Андре Лотерер, Беноа Трелуйер и Марсел Фаслер.

"Форд", който се завръща в "Льо Ман" 50 години след окупирането на стълбицата през 1966 г., водеше в GTE категорията.

Стартът ще бъде даден утре в 16 часа, а почетният стартер ще бъде актьорът Брад Пит.

Дневник